КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

О Русима који су емигрирали у Краљевину СХС након Октобарске револуције у књизи „Руси, Космет и време“ Радмиле Тодић Вулићевић

У сали Богословије у Нишу, 15.  фебруара са почетком у 17 сати, биће одржана промоција књиге „Руси, Космет и време“ ауторке Радмиле Тодић Вулићевић. Промоцију организују Коло српских сестара Ниш и Богословија Светог Кирила и Методија у Нишу.

Књига коју је издао Центар Руског географског друштва у Србији, садржи историјску грађу о Русима који су емигрирали у Краљевину СХС након Октобарске револуције. Она је обогаћена старим фотографијама које додатно вредно сведоче о том времену.

Прошло је већ 100 година од првих насељавања руских избеглица у наше крајеве, а Радмили Тодић Вулићевић је успело да сакупи толико сведочења савременика и потомака, већином већ потпуно асимилизованих. Као аутор-састављач овог зборника она је начинила прави подвиг. Успело јој је пронаћи, записати и систематизовати вредну грађу, која на специфичан начин, из једне неочекиване визуре осликава живот појединца или руске породице, њиховог егзодуса у непознато, тежњу да се пронађе родбина која је остала у Совјетској Русији, њихову чежњу за родним крајем и поновним сусретом са њим, макар на кратко, ,,туристички”, макар свесни да се током година тај крај у корену променио.“ – истиче у рецензији књиге истраживач историје руске емиграције у Србији, Алексеј Арсењев.

О књизи ће говорити др Миролуб Милинчић, у име издавача Љиљана Стојановић, председница Кола српских сестара, др Даница Столић, протојереј Дејан Крстић, ректор Богословије „Светог Кирила и Методија“. У музичком делу учествују Иван и Екатерина Еленкович и Софија Ивић. Водитељ програма је Марија Караџић.

Радмила Тодић Вулићевић рођена је у Урошевцу 1955. године. Све до изгнанства 1999. године живела је у Приштини, када се преселила у Ниш где је и данас са породицом. Завршила је Економски факултет. Сарадник је на Првом тому Српског биографског речника Матице српске.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО