КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

На снимању филма „Краљ Петар Први у славу Србије“ (фото и видео)

Реч је о пројекту продукцијске куће „Зилион филм“, нашег прослављеног глумца Лазара Ристовског, чију је реализацију подржала Влада Републике Србије.

Министарство одбране и Војска Србије дали су велики допринос реализацији пројекта, превасходно ангажовањем око 200 војника, припадника Копнене војске, за снимање масовних сцена Колубарске и Церске битке али и обезбеђивањем механизације, возила, војничких реквизита и неопходне опреме за логистичку подршку пројекту.

Генерал Љубиша Диковић је обишао, у пратњи Лазара Ристовског, који у филму и серији тумачи лик краља Петра, припаднике Војске Србије ангажоване на „сету“ и разговарао с њима.

Пожелевши им срећан рад, генерал Љубиша Диковић је истакао да филм и серија најлепше представљају историју Србије.

„Немојте штедети себе, јер овим снимањем, на својеврстан начин, постајете део историје Србије за коју је овај пројекат веома важан. Свет треба да види што се догађало пре 100 година, а то су само две генерације иза нас и неопходно је да им пошаљемо праву слику о нама. Реч је о догађима од 1906. до 1918. године, а у то време, српског војника и сељака красила је велика хуманост, и изнад свега, велико јунаштво које је извирало из љубави према Србији“ – рекао је начелник Генералштаба и потврдио да су догађаји из тог времена велики ослонац Србије, на понос нама данас али и будућим генерацијама.

Глумац Лазар Ристовски и Генерал Љубиша Диковић на снимању филма „Краљ Петар Први у славу Србије“

Захваљујући генералу Диковићу на свесрдној помоћи, први човек „Зилион филма“, глумац Лазар Ристовски рекао је да без те подршке не би било било могуће успешно реализовати пројекат.

„Нажалост, наше млађе генерације немају војну обуку, па не знају ни пушку да држе а камоли да пуцају и зато нам је помоћ професионалне војске заиста била неопходна. Радио-телевизија Србије финансира овако велики пројекат, као што име и говори – у славу Србије, а ми то заиста и покушавамо да урадимо, па не  смемо да погрешимо ни у чему, јер ти догађаји су у емотивном памћењу српског народа и неопходно је да у свему будемо тачни и истинити и да направимо ствар која ће да остане заувек запамћена“ – рекао је Лазар Ристовски.

Генерал Диковић на снимању филма о краљу Петру

Познати глумац је генералу Диковићу представио чланове екипе и главне глумце, а начелник Генералштаба је искористио прилику да се фотографише с војницима у аутентичној српској униформи тог времена, након чега је обишао режију и присуствовао снимању једне од сцена.

Премијера филма „Краљ Петар Први у славу Србије“ планирана је за 11. новембар у Сава центру,  на дан потписивања Мировног споразума у Првом светском рату, док ће емитовање 10 епизода истоимене серије започети почетком наредне године.

В.Н.

spot_img

2 КОМЕНТАРА

 1. Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је и објављен на осам језика – италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперанту.
  Уз Лазара Ристовског у улози Краља Петра I Карађорђевића играју: Даница Ристовски у улози Макрене Спасојевић, Милан Колак у улози Маринка Спасојевића, Марко Баћовић у улози Николе Пашића, Танасије Узуновић у улози Војводе Радомира Путника, Светозар Цветковић у улози Војводе Живојина Мишића, Бранко Јеринић у улози Војводе Степе Степановића, Небојша Кундачина у улози Војводе Петра Бојовић, Александар Вучковић у улози Регента/Краља Александра I Карађорђевића, Марко Тодоровић у улози Принца Ђорђа Карађорђевића, Љубиша Савановић у улози Драгутина Димитријевића Аписа, Радован Вујовић у улози Животе, Огњен Никола Радуловић у улози Младог војника, Вахид Џанковић у улози Првог војника, Петар Максимовић у улози Дечака Арбанаса, Никола Павловић у улози Редова, Иван Ракић у улози Официра, Божидар Бекировић у улози Војника Цигу, Александар Марковић у улози Офирира, Председник општине Крупањ Иван Исаиловић у улози Војводе Војислава Танкосића, Иван Вујовић у улози Момчила Гаврића, Иван Марковић у улози Здравка Вуловића и многи други.
  Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
  Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15 епизода. Снимање филма и серије требало је да почне 2013, 2014 , 2015, 2016 и 2017. године. Биће снимани у Србији, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну.
  РТС ће 2018. емитовати „Чарапе Краља Петра“ са Лазаром Ристовским.
  Ја сам једва чекао снимање прве клапе филма и серије „Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића у режији Петра Ристовског. Са срећом!
  Честитам!
  Само напред Лазо!
  Пројекат филма и серије „Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића у продукцији Лазара Ристовског и у режији Петра Ристовског биће премијерно приказан поводом 100 година завршетка Првог светског рата и Дана примирија.
  На снимању филма и серије „Краљ Петар Први: У славу Србије – Чарапе Краља Петра“се појавио и Генерал Љубиша Диковић да подржи пројекат снимања, каква част!

 2. Милован Витезовић је 1994. године издао и написао роман. Витезовићев роман је и објављен на осам језика-италијанском, енглеском, грчком, руском, француском, румунском, шведском и есперату.
  Улогe ће тумачити: Лазар Ристовски као Краљ Петар I Карађорђевић, Милан Колак као Маринко Спасојевић, Даница Ристовски као Макрена Спасојевић, Алекасандар Вучковић као Регент/Краљ Александар I Карађорђевић, Марко Тодоровић као Принц Ђорђе П. Карађорђевић, Марко Баћовић као Никола Пашић, Танасије Узуновић као Војвода Радомир Путник, Бранко Јеринић као Војвода Степа Степановић, Светозар Цветковић као Војвода Живојин Мишић Небојша Кундачина као Генерал/Војвода Петар Бојовић, Радоје Чупић као Генерал Павле Јуришић Штурм, Љубиша Савановић као Пуковник Драгутин Димитријевић Апис, Иван Вујовић као Момчило Гаврић, Радован Вујовић као Живота, Небојша Вранић као Доктор Светислав Симоновић, Миона Марковић као Принцеза Јелена Карађорђевић, Драган Марјановић као Пуковник Миливоје Стојановић Брка, Иван Исаиловић као Мајор/Војвода Војислав Танкосић, Иван Марковић као Здравко Вуловић, Огњен Никола Радуловић као Млади војник, Вахид Џанковић као Први војник, Петар Максимовић као Дечак Арбанас, Никола Павловић као Редов, Иван Ракић као Официр, Божидар Бекировић као Војник Цига, Александар Марковић као Официр и многи други.
  Прича о Краљу Петру I Карађорђевићу и Макрени Спасојевић која је тражила свог сина јединца Маринка у Албанији. Макрена је замолила краља да пронађе њеног сина Маринка да му преда вунене чарапе, које му је мајка исплела.
  Милован Витезовић је по овом роману, проширујући га, исписао сценарио за филм и серију од 10 или 15. епизода.
  Снимање филма и серије ,,Краљ Петар Први у славу Србије“ jе почело на Старој планини ове године и требало би да се снима у Новом Саду, Русији, Албанији, на Крфу, Паризу и Солуну.
  РТС ће 2018. емитовати ,,Чарапе Краља Петра“ са Лазаром Ристовским.
  Ја сам једва чекао снимање прве клапе филма и серије ,,Чарапе Краља Петра“ по роману Милована Витезовића у режији Петра Ристовског. Са срећом!
  Честитам!
  Само напред Лазо!
  Пројекат филма и серије ,,Краљ Петар Први у славу Србије“ је заснован на мотивима романа Милована Витезовића ,,Чарапе Краља Петра“ у продукцији Лазара Ристовског и у режији Петра Ристовског биће премијерно приказан поводом 100 година завршетка Првог светског рата и Дана примирија.
  На снимању филма и серије „Краљ Петар Први: У славу Србије – Чарапе Краља Петра“се појавио и Генерал Љубиша Диковић да подржи пројекат снимања, каква част!
  Лазо, теби требају патриоте да помогну и да скупе паре за снимање твог филма и серије о Краљу Петру I Карађорђевићу на пример рецимо и национални покрети: Покрет обнове Краљевине Србије, Демократска странка Србије, Народна Мрежа, Отачаствени покрет Образ, Српски народни покрет НАШИ, Српски народни покрет 1389, Здрава Србија, Српски сабор Заветници, Српска Десница, Српски покрет Монархиста, Српски препород (политичка странка), Нова Снага Србије, Српска Монархистичка Странка Српска Слога, Државотворни Покрет Србије, Сабор српског јединства, Србски покрет Слободна Србија, Народни покрет Препород Србије, Српска Вертикала, Српска Лига, Источна Алтернатива, Удружење 1389, Удружење Краљевина Србија, Клуб монархиста, Сабор Монархиста Србије, Равногорски покрет, Иницијатива за Краљевину Србију, Народни Радикални Сабор, Равногорски покрет ДМ, Козачка Станица Благовести, Суверени војни витешки Ред Змаја, Национални Монархистички блок Србије, Равногорски Покрет Србије, Чланови Крунског савета, Чланови кабинета Принца Александра II Карађорђевића, Чланови кабинета Принца Владимира Карађорђевића и Породица Карађорђевић. Пре пет година Лазар Ристовски и Милован Витезовић су били на пријему у Белом двору код ЊКВ. Принца Александра II Карађорђевића и Принцезе Катарине Карађорђевић, који су им представили пројекат „Чарапе Краља Петра“. Реч о истоименом роману Милована Витезовића који Петар Ристовски режира а Лазар Ристовски игра Краља Петра I Карађорђевића, на кога веома личи. Гости су добили искрену подрушку, и домаћини су им пожелели срећу и успех са пројектом који је тек у фази припреме, а аутори су обећали да ће се потрудити да филм буде готов пре четири године године када се обележавило 100 година од Првог светског рата. Ристовски је изразио наду да ће држава узети учешћа у овом пројекту, јер, како он каже, то му је са највишег места и обећано. Био би то за сада једини филм на ту тему који би се појавио пред нашом публиком у години која бележи најсветлије тренутке српске историје и уједно највећег српског страдања. Какав Александар Вучић, какав Александар Вулин какав Борис Тадић, какав Млађан Динкић, какав Драган Ђилас, какав Чедомир Јовановић и други издајници.и други.
  Генерални спонзори филма и серије „Краљ Петар Први у славу Србије“ треба да буду спонзори Минерална вода Карађорђе, Кућа Краља Петра, Вода Вода, Задужбина Краља Петра I Карађорђевића на Опленцу, Краљева Винарија, ПИК Опленац, Пивара Принц и други спонзори.

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО