КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

На данашњи дан завршена је Брегалничка битка у Другом балканском рату

На Брегалници, у Другом балканском рату, вођена је највећа битка између српске и бугарске војске. Битка на Брегалници водила се од 30. јуна до 9. јула 1913. године. На српској страни погинуло је око 20.000, а на бугарској више од 30.000 војника.

Убрзо после Првог балканског рата, Бугарска је без најаве новог рата извршила напад на јужне српске границе желећи да преузме териотрије које је српска војска ослободила од Османског царства.

Српска војска одбранила је своје положаје од бугарских напада, а заробљен је велики ратни плен и знатан број бугарских војника. Бугарски ратни план потпуно је растројен и они су били принуђени да пређу у дефанзиву. Србији су потврђене све српске територије које је ослободила у два балканска рата.

Спомен-капела са костурницом Каленица код Штипа подигнута је 1928. године. Ту је било сахрањено око 6.000 погинулих српских војника. Током Другог светског рата, 1941. године, бугарски фашистички окупатори су буквално сравнили са земљом спомен капеле, а касније је на том месту изграђена Метеоролошка станица.

У знак сећања на погинуле и умрле војнике током Брегалничке битке, из Другог балканског рата, на том месту данас је само скромна спомен-плоча постављена 2015. године.

(Slovojuga.rs, Х.Н.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО