КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

На данашњи дан изгласана Нишка деклерација!

Пошто је Аустроугарска објавила рат Србији, од 27. јула 1914. године па све до 16. октобра 1915. године, када је српска војска кренула у повлачење према Албанији, у Официрском дому је стално заседала Влада и Народна скупштина Србије. Ниш је тада био ратна престоница Србије. У самом Официрском дому 7. децембра 1914. године донет је историјски документ – „Нишка декларација“.

У њој су прецизирани ратни циљеви Србије у Првом светском рату чиме смо јасно ставили до знања за које светиње се креће у рат.

[bs-quote quote=“Уверена у решеност целог српског народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судбоносним тренуцима једини задатак, да обезбеди успешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца. Сјајни успех који има да крунише ово војевање, искупиће обилато крваве жртве које данашњи српски нараштај подноси. У тој борби српски народ нема избора, јер се између живота и смрти не бира. Он је на њу принуђен и водиће је са онаквом истом несаломљивом енергијом и с каквом се пре сто година борио за свој васкрс из Косовске гробнице.“ style=“style-14″ align=“center“][/bs-quote]

Ово је мањи део навода из Нишке декларације, врло важног документа за српску историју.

М.С.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО