КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Изложбом „Црвени крст и миграције“ обележана 140. годишњица Црвеног крста у Нишу

„Црвени крст и миграције“ назив је изложбе фотографија којом је у сали нишког Универзитета обележена 140. годишњица постојања ове међународне хуманитарне организације у Нишу.

Изложба фотографија отворена је у холу нишког Универзитет и приказују страдање сиријског народа, његове сеобе и миграције током 2014. и 2015. године и ангажовање Црвеног крста и Црвеног полумесеца на том подручју, као и ангажовање ових хуманитараца у Италији, Грчкој, Хрватској и Србији.

Ибрахим Мала, сиријско-италијански фотограф (у мајици Црвеног крста)

Аутор изложбе је познати сиријско-италијански фотограф Ибрахим Мала, и сам члан Црвеног крста који има велико хуманитарно искуство, пре свега као фотограф који је оком камере бележио кризне ситуације, патње и хуманост.

Отварајући изложбу, Мала је казао да му је драго да људима у Србији може из угла Црвеног крста да пренесе поруку о Сирији и трагедији коју преживљава та земља. Он је фотографијама представљеним у Нишу документовао почетак сукоба у Сирији. На отварању изложбе је рекао да су фотографије настале углавном у Сирији, али има и оних које су настале у земљама дуж балканске мигрантске руте. Желео је да покаже свету кроз каква искушења пролазе избеглице на путу од ратом захваћене земље до избављења.

Сирија плаче. На сликама су избеглице које из Сирије и околних земаља иду у Европу. Овде можете видети слике избеглица које иду кроз Грчку, Србију, Хрватску. На сликама су сви аспекти Сирије која плаче“, каже Мала.

Патња, бол, несрећа, разрушене зграде и људски животи налазе се на овим фотографимама, али и нада, хуманост, рука спаса коју пружају хуманитарци где год је то потребно.

Ибрахим Мала је делегат Међународне Федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и добитник седам међународних награда за фотографију. Радио је са Сиријским Црвеним полумесецом на почетку конфликта у Сирији и његове фотографије су биле прве које су документовале хуманитарне активности Сиријског Црвеног полумесеца у време сукоба. Поред Сирије радио је и у Ирану, Јемену, Либану, Јордану, Турској, Либији, Тунису. Добитник је многих међународних награда за фотографију.

Ибрахим Мала је у Нишу организовао школу фотографије за време кризне ситуације за чланове Црвеног крста.

Отпочели смо нови пројекат у Србији у сарадњи са нишким Црвеним крстом. Направили смо школу фотографије како би научили волонтере да у кризним моментима на терену могу да направе добру фотографију, а да притом буду безбедни. Ово је прва школа оваквог типа у свету. Мислим да је ово врло важно“, рекао је Мала и казао да овакве часове држи где год борави у свету, али је нишка школа јединствена.

Црвени крст у Нишу

Црвени крст у Нишу основан је осам дана након ослобођења Ниша од Турака 1878. године и уз Војну болницу најстарија је хуманитарна организација у граду.  

Председница Управног одбора Црвеног крста Радица Николић казала је да изложба фотографија чији је аутор Ибрахим Мала показује сеобе и миграције, односно људске страхоте која мора у вама да изазове жељу и потребу да помогнете несрећнима. То је мандат Црвеног крста“.

Она је истакла да је Црвени крст увек ту да помогне – и током ратова, поплава, увек када је некоме потребна помоћ.

Др Николић је подсетила да је 2018. година јубиларна, слави се 140 година постојања Црвеног крста у Нишу и у оквиру обелеавања јубилеја организују се многе манифестације. Између осталог, ова хуманитарна организација организовала је историјски час и сталну поставку фотографија о Црвеном крсту у логору „12. фебруар“. Она је најавила да ће 10. маја бити организована промоција монографије о Црвеном крсту у Нишу.

Обележавању 140. годишњице Црвеног крста присуствовали су представници ове хуманитарне организације из Сирије, Гане, Италије и Туниса као и волонтери организације из Краљева и Параћина.

Е.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО