КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Представљена монографија 140 година Црвеног крста у Нишу

Црвени крст у Нишу основан је непосредно након ослобођења Ниша од Турака 1878. године да би помагала избеглице ратова, оне који су погођени природним непогодама, сиромашне и болесне.

Отварање нишког Одбора иницирао је доктор Владан Ђорђевић који је у ослободилачким ратовима од 1876. до 1878. године био начелник санитета Српске врховне команде и члан Главног одбора Српског друштва Црвеног крста.

Монографију су приредили дугогодишњи секретар ове организације Стојан Прокоповић и Ђорђе Стаменковић.

Монографија прати делатност Црвеног крста од самог оснивања до данашњих дана. Њени су задаци били на сређивању болнице за помоћ рањеницима. Основна мисија Црвеног крста је помоћи људима у невољи“,  каже аутор Прокоповић.

Почео сам да прикупљам грађу од када сам дошао у Црвени крст, а то је било пре двадесетак година. Упоран сам био у прикупљању грађе а од помоћи ми је била књига историчара Ђорђа Стаменковића да се брже сналазим у лавиринту документације. Од када сам отишао у пензију, последње две године интензивно сам писао“, каже аутор књиге Стојан Прокоповић који додаје да ни сам није био свестан колико је то тежак посао.

Рецензент ове историјски важне књиге која бележи све битне датуме у историји хуманитарног живота града Драган Милошевић који је радио у Црвеном крсту каже да док је радио на монографији „пливао је између емоција и историје. Посебно је значајан рад на терену“, каже Милошевић.

На терену се осети патња невољника, научите да не смете да плачете јер им плачом нећете помоћи. Он је задовољан тиме што се успело „да из заборава истргнемо текст Ђорђа Стаменковића, да га прилагодимо времену и будућности“. Он сматра да се мало тога променило за двадесет година колико је радио у Црвеном крсту. У време свог рада било је избеглица, расељених лица и оних којима је помоћ потребна и којима ту помоћ пружа Црвени крст.

У Управном одбору Црвеног крста у Нишу  били су и градоначелници Ниша: Димитрије Коцић – Мита, Тодор Миловановић, Љубиша Љуба Станојевић, Петар Т. Аранђеловић и Драгиша Цветковић.

Мисија Црвеног крста је да олакша људску патњу. На основу овако сажето одређене мисије ове организације, Црвени крст, у зависности од узрока људске патње и прилагођава своје програме, како би испунио свој основни задатак. Отуда задаци Црвеног крста нису исти у рату и у доба мира – наводи се у монографији.

Јубилеј Црвеног крста обележавамо целе године. Посебно смо поносни на монографију у 140 година Црвеног крста у Нишу од 1878 -2018, рекла је данас Сања Стојановић, секретар црвеног крста у Нишу.

Недеља Црвеног крста под слоганом „Свуда за свакога“  траје до 15. маја.

E.Oстојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО