КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Изложба „Наша историја, наша сећања“ о ослобођењу Србије

Путујућа изложба „Наша историја, наша сећања“, је посвећена сећању на ослобођење Србије у јесен 1918. од стране Источне армије, као и породичним сећањима, која живе и после једног века, на солидарност српских и француских војника и цивила у Првом светском рату.

Ова изложба враћа у те историјске дане и доноси сведочанства грађана Србије који су се одазвали позиву Француког института у Србиии и пристали да поделе приче и успомене чуване у њиховим породицама кроз генерације. Сведочанства су прикупљана од марта до јуна 1918. и биће представљена на друштвеним мрежама Француског института. Многа од њих уврштена су у ову изложбу.

Протекао је један век откада је пробој Солунског фронта омогућио савезничким трупама Источне армије, напредовање ка Дунаву и Јадрану, као и ослобађање Србије, тешко страдале у рату. Осећања која буде беседе о ослобађању Србије од стране Источне армије, са француским и српским трупама у првим редовима, остају у срцу заједничког сећања, које чувају многи српски градови. И након сто година, много је српских породица које негују успомену на оне који су се борили за слободу, на фронту или у позадини. Бројне су приче које сведоче о посебој солидарности француских и српских цивила и војника у то ратно доба“, кажу организатори.

Изложбу је реализовао Француски институт у Србији, уз подршку „Mission du centenaire“ (Париз) и „Schneider Electric“ Србија, у сарадњи са градским управама, архивима и музејима градова Београд, Кладово, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот, Прокупље, Врање, Зајечар и стручним сарадницима: др Станиславом Сретеновићем, историчарем (саветник и аутор историјских текстова за изложбу) и др Александром Мирић, архитектом-конзерватором (саветница за пројекат прикупљања и приређивања сведочанстава грађана). У Нишу поред ових партнера додаје се партнерство Команде копнене војске Србије.

(Slovojuga.rs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО