КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

„Из срећне републике“ – Почињу Дани Бранка Миљковића у Нишу

Промоцијом књиге познатог и угледног преводиоца, песника, музичког писца Коље Мићевића,Миљковић – Данте: прво певање„, у среду 9. маја 2018. године, започиње традиционална манифестација „Дани Бранка Миљковића“ у Нишу, речено је данас на конференцији за штампу у Нишком културном центру.

Миљковић је показао, а то је оно најбитније, чини ми се, у његовом поступку, како се преузимањем готово свих речи из стиха на неком другом језику може изрећи једна сасвим различита идеја, односно формирати сасвим различита слика. Уосталом, зар и први стих Комедије Дантеа Алигијерија, Миљковићевог узора на овим страницама, није настао на исти начин, адаптацијом једне латинске реченице из „Књиге пророка Исаије“?

Петорици главних јунака ове врло лично развијене есејистичке фантазије: Дантеу, Миљковићу, Станојевићу, Прешерну и Валерију, придружила су се и два нишка песника, Добривоје Jевтић, свајом графичком варијацијом на стих „Обрех се у некој мрачној шуми“, и Звонимир Костић Палански, цртежом с Дантеовим и Миљковићевим профилима“, рекао је аутор књиге Коља Мићевић.

Промоција ће бити одржана у Књижевној галерији Народног музеја, а о књизи ће говорити: аутор Коља Милићевић и Марјан Чакаревић, добитник награде Бранко Миљковић претходне године.

Kroger Winners are winning big prizes via www.krogerfeedback.com

Коља Мићевић је свестрани наш писац који живи на релацији Париз-Бања Лука. Ова књига је на неки начин настала у Нишу, где су учествовали и други нишки писци у самој књизи. Књига говори о једном есеистичком приступу Коље Мићевића, односу и релацијама Бранка Миљковића и Дантеа„, каже уредник у Нишком културном центру Горан Станковић.

Књига „Миљковић – Данте: прво певање“ је објављена 2018. године у издању „Златног руна“ из Београда.

Коља Мићевић (лево) и Петар Матовић (десно)

Главна награда „Бранко Миљковић“

Свечано уручење награде „Бранко Миљковић“ за 2017. годину предвиђено је за четвртак, 10. мај 2018. године у Градској кући од 18 сати.

Добитник награде је Петар Матовић, песник млађе генерације из Пожеге, за књигу „Из срећне републике“ у издању Културног центра Новог Сада.

Награду „Бранко Миљковић“ додељује Град Ниш, награду је помогло Министарство културе Републике Србије, а технички организатор је Нишки културни центар

Ко је Петар Матовић?

Петар Матовић рођен је 1978, завршио је студије српске књижевности у Београду. Живи и ради у Пожеги. Пише поезију и есеје, објављује у периодици, заступљен је у више антологија у земљи и иностранству, песме су му преведене на више језика (пољски, енглески, немачки, шведски, француски, италијански, шпански, каталонски, португалски, галицијски, румунски, македонски, словеначки, мађарски).

Е.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО