КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Иницијатива: Ниш – Европска престоница културе 2025

Нишвил џез фестивал је упутио предлог Скупштини Града Ниша да на првој наредној седници донесе Одлуку о кандидатури Града Ниша за Европску престоницу културе 2025. године.

дррозеденталцлиниц.цом

Претходне иницијативе Нишвила  2011. и 2014. које су се односиле на предлог кандидатуре Ниша за 2021. годину нису наишле на разумевање тадашњих градских власти. У међувремену је Нови Сад победио у трци за Европску  престоницу  културе за 2021. годину захваљујући пре свега знању и упорности стручног тима „Exit“ фестивала.

Директор Нишвила Иван Благојевић каже да је процена Нишвила је да је следећи термин погодан за кандидатуру Ниша испред Србије управо 2025. година.

Процена Нишвила је да је следећи термин погодан за кандидатуру Ниша као Европске престонице културе испред Србије бити управо 2025. година, када се надамо да ће Србија двоструко испуњавати услове кандидатуре – и као кандидат за чланство а и као тада равноправна чланица ЕУ. Такође, Нишвил предлаже да комплетну инвестициону компоненту пројекта води КЛЕР (Канцеларија за локални економски развој).

[bs-quote quote=“Добро осмишљеним пројектом могуће је да добити статус Европске престонице културе и увећати градски буџет за културу за 100 милиона еура сто би препородило инфраструктуру културе града (Музеј, ново позориште, концертне дворане, галерије …) а и обогатило културну понуду уметничким доживљајима током свих 365 дана. Такође, предлог Нишвила је и да се обезбеди подршка градова југа Србије (Пирот, Лесковац, Врање и Крушевац) као партнера на пројекту од чијих је је градоначелника Нишвил добио начелну сагласност приликом покретања претходних инцијатива – закључује директор Нишвила.“ style=“style-14″ align=“center“][/bs-quote]

Нишвил

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО