КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Германско копље пронађено на тврђави Хисар стиже у Ниш

Изложба под називом „Германско копље из Прокупља“, ауторке Сање Црнобрње, биће отворена у уторак 21. маја у 13 сати и Галерији Синагога. Центар изложбе је Германско копље из Прокупља које је јединствен налаз у светској археологији и представља траг о најезди Острогота на југ Србије и боравак Теодориха Великог у Нишу око 480. године.

Копље је, кажу из музеја, пронађено у току археолошких истраживања Споменичке целине Хисар, а на изложби ће бити представљени сви значајни археолошки налази са вишедеценијских истраживања.

Посетиоци ће моћи да виде археолошке налазе комплекса који сачињавају црква Св. Прокопија из 10. века, Југ Богданова црква из 14. века и утврђење Хисар, од каснобронзаног до средњовековног периода“ – наводе из музеја.

Такође на изложби ће присутни моћи да се упознају са свим налазима и процесом конзервације копља које је извршила конзерваторка Весна Рогић, затим са 2Д реконструкцијом најстарије Прокупчанке урађене на основу лобање пронађене у цркви Св. Прокопија антрополошкиње Драгице Гојковић, као и целокупним сазнањима о животу тврђаве Хисар, чијим истраживањима руководе др Дејан Булић и ауторка изложбе Сања Црнобрња.

Радно време Галерије Синагогаје од уторка до петка од 10 до 17 сати, викендом од 10 до 15 сати. Понедељком је затворена за посетиоце. Изложба ће бити отворена до 5. јуна.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО