КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Фудбалска прошлост Ниша кроз призму штампе 1933. године

У просторијама Историјског архива у Нишу јуче је уприличена промоција значајног издања које баца светло на богату историју фудбала у нашем граду. Књига под насловом „Прилози за историју фудбала у Нишу кроз стару штампу из 1933. године“, дело аутора Бобана Јанковића и Маје Китановић, представља значајан допринос разумевању спортске прошлости Ниша.

На промоцији су, поред аутора, присуствовали и угледни рецензент књиге Срђан Томић, као и директорка Историјског архива Снежана Радовић, која је учествовала у спонтаном разговору о књизи. Дијалог је обухватио теме из књиге, посебно на извештаје нишких новина из 1933. године, који су документовали утакмице локалних фудбалских клубова попут Победе, Грађанског, Синђелића, Омладинца и Гајрета.

Читајући стару штампу, нарочито ме је импресионирао стил писања, то како су новинари тог времена писали о тим догађајима. Има доста архаизма, користили су неке речи, које се данас не користе у фудбалу. Мирко Раденковић, новинар, могу рећи да је он трећи аутор ове књиге, зато што смо користили његове текстове, на један сликовит начин дао је описе тих фудбалских мечева, који су се одигравали овде у Нишу.“ – каже Јанковић.

Ова књига омогућава читаоцима да се на тренутак врате у 1933. годину и доживе атмосферу и дух времена кроз призму фудбалских сусрета и догађаја који су обележили тај период. Аутори су успели да оживе историју нишког фудбала, пружајући јединствен увид у социјални и културни контекст тог доба.

Извештачи су познавали саме актере дешавања, из краја из улице па су имали слободу. Тако смо имали рецимо надимак Кобац, фудбалер Грађанског, који се према надимку тако понашао према лопти, грабио је, био хитроног и лако постизао голове. Постојала је врста интимизације између извештача и спортисте, у вароши од тридесетак хиљада људи, један те исти свет се виђао на догађајима. То је данас теже замисливо, та врста односа не постоји, зато је чар ових чланака што приказује Ниш кроз његову свакодневицу кроз приче са ћошка, из кафане.“ – рекао је Томић.

Издавач књиге „Прилози за историју фудбала у Нишу кроз стару штампу из 1933. године“, Историјски архив Ниш, потврдио је своју посвећеност очувању и промоцији локалне историје кроз овакве публикације.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО