КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Амбасадори земаља ЕУ и градоначелници градова Србије присуствовали промоцији фестивала „Србија у ритму Европе“

Град Ниш ће 16. јуна бити домаћин музичког фестивала за децу „Србија у ритму Европе“. Тим поводом у Нишу су боравили амбасадори европских земаља (али и Турске и по први пут Израела и Аустралије), које ће деца из различитих градова Србије представљати на музичком фестивалу.

Од 2008. године, од када се ова манифестације организује у нашој земљи деца из градова Србије представљају стране земље учешћем на Фестивалу и то тако што музичке нумере које интерпретирају певају на језику земље коју представљају. Прошле године Нишлије су представљале Турску, победиле на такмичење и Фестивал „довели“ у Ниш.

Ниш је домаћин једном оваквом великом фестивалу захваљујући нишким средњошколциима и основцима који су прошле године, представљајући Турску, победили на овом такмичењу.

Тако ће у наш град средином јуна доћи такмичари из 22 града Србије који ће на језицима 22 европске земље певати и такмичити се за овогодишње признање. Као град домаћин актуелни победници из представљаће Републику Србију. Песму која ће предтављати Србију зове се „Сузе за крај“ и певаће је ученица Даница Крстић.

„Ово је значајно за промоцију нашег града, али и за један велики и значајан музички дечји фестивал којим промовишемо и европске и наше вредности и то су позитивни примери и позитивна пракса који ће нам омогућити да у даљем раду користимо овакве примере, усвајамо новије и стварамо услове да нашград буде оно што он заправо и јесте – царски град“, рекао је градоначелника Ниша Дарка Булатовића.

Он је прокоментарисао да је присуство амбасадора и представника ЕУ значајно и за промоцију нашег града у културном и туристичком смислу.

„Шведска подржава манифестацију „Србија у ритму Европе“. Сматрамо да је изузетно важно да омладина сазна мало више о Европској унији и они ће то кроз музику, то и да сазнају. Европска унија је једно брло разнпврсно биће у којој има места за свачију културу и свачији идентитет, да се дружимо“, рекао је шведски амбасадор у Србији Јан Лундин.

„Мислим да је веома важно и лепо за децу пре свега што певају на језику земаља коју представљају и на тај начин имају могућности да науче нешто више о тим земљама, да се међусобно друже са тимовима који представљају неке друге земље. Они ће размењивати искуства и биће им ближе те земље Европе као и из Аустралије, Израела и Турске. Одлично је што победнички тим може да отпутује у земљу коју представља“, рекао је Константинос Илиједес, амбасадор Републике Кипар у Србији.

Организатори кажу да је циљ овог такмичења препознавање и подстицење младих талената.

„Цела Србија уживаће у телевизијско преносу. Гласаће гледаоци СМС порукама и то од 1. јуна, па све до преноса. Поред тога уживо гласа и жири свих градова који учествују. Биће присутни Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Врање, Младеновац, Митровицу, Суботицу, Сомбор и остале мале градове“, објаснио је директор такмичења Игор Карадаревић.

Цео програм 16. јула уживо ће преносити ТВ Прва, а такмичење ће бити у нишкој хали Чаир.

E.O.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО