КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

9. мaj – Дан победе над фашизмом

У знак сећања на жртве фашизма у току Другог светског рата, у свету и Европи обележава се, 9. мај – Дан победе. Тада се обележава и Дан Европе, дан када је 1955. године створена данашња заједница европских народа.

9.мај, осим што је Дан Европе, обележава се и као Дан победе, јер је на данашњи дан, завршен Други светски рат, најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је нестало око 55 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на теритрији тадашњих 60 држава.

Тога дана 1945. године, неколико минута после поноћи, у разрушеном Берлину, потписан је акт о безусловној капитулацији Немачке.

Данас, 9. маја у 12:15h је полагање венаца на, споменику Совјетским пилотима крај логора Црвени крст, Ниш. Тачно у 12:44, „Бесмртни пук“ са тог места полази ка центру града где ће бити положени венци на споменик ослободиоцима Ниша.

О СПОМЕНИКУ СОВЈЕТСКИМ ПИЛОТИМА…

Совјетски војници погинули су 7. новембра 1944. год (идентификоване су 23 жртве),  месец дана после ослобођења Ниша, у дејствима америчких авиона на колону совјетских војника и авио ескадриле која се налзила на нишком аеродрому.

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Ниш за време окупације (фотографија из немачких архива)

Други светски рат био је прави тотални рат вођен у Европи, Азији и Африци као и водама Медитерана, Пацифика и Атлантика .

На 72. годишњицу Дана победе, биће одржана војна парада у Москви, на паради ће учествовати 72 авион и хеликоптер за сваку годину од завршетка рата.

Данас ће у укупно 26 руских градова бити организоване параде поводом 72. годишњице победе над Немачком у Другом светском рату.

За Русију нема дилеме… 9. мај је Дан победе над фашизмом, један од највећих, најсветлијих државних и националних празника и она га тако обележава. Дан Европе у Русији готово нико не помиње.

Дан Европе

Први кораци ка уједињењу европског континента и формирања данашње Европске уније учињени су 9. маја 1950. године. На самиту лидера ЕУ 1985. одлучено је да се 9. мај слави и као Дан Европе.

Тадашњи министар спољних послова Француске, Робер Шуман предложио некадашњим љутим непријатељима Француској и Немачкој да успоставе заједничку организацију којој ће поверити управљање производње угља и челика.

Капитулација Јапана

У току лета 1945. године настављена је борба САД и Велике Британије против Јапана. Добро утврђени и скривени у џунгли, Јапанци су се жестоко бранили. У борбу су се укључиле и камиказе (то су били јапански авијатичари који су жртвовали своје животе обрушавајући се авионима пуним експлозива на америчке бродове). Американци су трпели велике губитке. Америчка влада одлучила је да отпор Јапана сломи употребом новог оружја – атомске бомбе.

Из бомбардера Б – 29 (“супер тврђава“) бачене су 6. и 9. августа 1945. године две атомске бомбе, једна на Хирошиму, друга на Нагасаки. Суочен са огромним страдањем цивилног становништва, јапански цар Хирохито и његова влада потписали су капитуацију 2. септембра 1945. године.

Тиме је завршен Други светски рат.

ЖРТВЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Сматра се да је у Другом светском рату страдало око 60 милиона људи. Због те сразмере Други светски рат се често наводи и као пример тоталног рата. Број рањених био је вишеструко већи, што овај рат чини најкрвавијим сукобом у историји човечанства.

У Европи је погинуло око 40 милиона људи, а у читавом свету око 60 милиона људи… највећи број су били цивили.

Немаца је страдало око 5,5 милиона. Руса (СССР) око 20 милиона, Југословена око 2 милиона, од тога Срба око 1.8 милиона.

Приредио: Ђорђе Бојанић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО