КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

83 године од немачког бомбардовања Ниша у Другом светском рату

У 5:30 ујутру тог 8. априла 1941. године у пратњи двадесетак ловачких авиона, на Ниш се обрушило 40 немачких бомбардера „штука-јункерс 87“. Том приликом погинуло је више од 400 људи, рањено око 500 а немачке „штуке“ бомбама су засипале делове Ниша око Божидарчеве, Таковске и улице Војводе Гојка на Палилули, као и улице Војводе Танкосића и Војводе Мишиће, а погођена је и Железничка радионица у Нишу.

Као одговор на велике мартовске демонстрације против приступања Тројном пакту, Хитлер је наредио бомбардовање Београда 6. априла 1941. године. Два дана након почетка рата у Југославији авиони Трећег рајха обрушили су се и на Ниш. На мети немачких бомбардера највише је била велика Железничка радионица, која је тада запошљавала преко три и по хиљаде радника и која је радила у три смене, као и друге фабрике.

Том приликом у рушевинама кућа страдале су бројне нишке породице, а много људи убијено је и рањено на улицама. Напад је био изненадан, сирене за опасност су се касно огласиле, па није било ни одбране града. Немачки авиони су се спуштали ниско и из митраљеза косили оне који су покушали да се сакрију. Највише бомби пало је у Божидарчевој, Таковској, Стојана Протића, Цара Константина, Приморској, Војводе Гојка.

Паника је захватила становништво које је спас од немачких авиона потражило скривајући се у поље и бежећи у околна села док су неки седели у подрумима. Лешеви страдалих остајали су на улицама неколико дана јер није имао ко да их сахрани“ – наводе из историјског архива.

Страдали у бомбардовању, сахрањени су у заједничкој гробници на Старом гробљу, где се и данас налази спомен-обележје. 9. априла, из правца Беле Паланке немачка 11. Оклопна дивизија пробијала се до Ниша и око 9 сати заузела град.

Ниш је после 8. априла 1941. године до краја Другог светског рата бомбардован укупно још 45 пута. Десетак пута, док га нису потпуно окупирали и заузели, бомбардовали су га Немци, а после тога Ниш је стално био под бомбама савезне авијације, која је из ваздуха гађала немачке јединице и команду и то чак 16 пута.

Град је ослобођен 14. октобра 1944. године у поподневним сатима када је 22. дивизија Народноослободилачког покрета, нападајући немачке трупе са југа, ушла у Ниш.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО