КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

3Д модели споменика културе југа Србије за очување културне баштине – пројекат студенткиња Електронског факултета

Са циљем очувања културне баштине, и жељом да промовишу културни садржај са југа Србије као и да пробуде жељу да ове епицентре културе људи посете и уживо, студенткиња нишког Електронског факултета Александра Стојковић и њене колегинице праве 3Д моделе важних споменика културе, манастира и цркава југоисточне Србије. Бали-бегова џамија у Нишу, кућа Боре Станковића у Врању, Музеј Понишавља у Пироту, неки су од пројеката будућих инжењерки.

Музеј Понишавље у Пироту – реализовала Ана Јанаћковић

Дигитализација се већ одавно увукла у многе дисциплине које обрађују област културног наслеђа. Постоји велика заједница архитекти, археолога, антрополога и заљубљеника у културу, који неуморно раде на дигитализовању српске културне баштине, објашњава Алексинчанка Александра Стојковић, која је први сусрет са дигитализацијом културне баштине ради директне популаризације и промоције нашег наслеђа имала кроз пројекат ,,Србија 3Д“.

Кућа Боре Станковића у Врању – реализовала Александра Димковић

Нама је, као друштву, поверен задатак очувања и заштите културне баштине од утицаја времена и апатије. Желимо да кроз дигиталне садржаје пробудимо ангажовање и знатижељу код људи, и освестимо богатство нашег културног наслеђа. Пролазност времена ће бити много мање застрашујућа, јер ће траг људске културе и напретка остати поуздано сачуван. Притом, ми ћемо знати да смо то време искористили на најлепши могући начин, спознајући највреднију заоставштину наших предака“ – каже Александра.

Истиче и своје колегинице са смера Мултимедијалне технологије, Ану Јанаћковић, Александру Димковић и Миљану Богдановић, које су се такође препознале и унеле тимски дух у овај позив, створивши много дивних и значајних модела, и додаје да су реакције на овај њихов пројекат помешане.

Бали-бегова џамија у Нишу – реализовала Александра Стојковић

Едукација околине је на нама, увек се трудимо да пажљиво објаснимо наше мотиве, јер све ово ми градимо управо – за људе. Наравно, много је већа позитивна реакција, нарочито међу млађим генерацијама. Код њих се неретко управо кроз доживљај 3Д објеката пробуди жеља да ове епицентре културе посете и уживо. Сваки тај тренутак је мала победа за нас и културу, и показатељ да добре намере уз довољно информисања ипак могу да допру до људи“ – додаје Александра.

Са колегиницом Аном тренутно раде на пројекту који за циљ има подучавање прве генерације дигиталних кустоса, и који подразумева дигитализацију музеја и њихових поставки. Закључује да су препознале музеј ,,Понишавље” у Пироту као епицентар културног наслеђа јужне Србије од непроцењиве вредности, и да тренутно раде на његовој дигитализацији. Прототип апликације је представљен јула 2023. године на Политехничком универзитету у Анкони, а финална верзија апликације ће бити доступна маја ове године.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО