КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Успон на планину Селичевицу у част ослободилаца Ниша

Aкција је посвећена ослободиоцима града Ниша и у знаку је обележавања дана ослобођења Ниша у првом светском рату 1918.године, затим дана ослобођења Ниша у другом светском рату 1944.године, и са обавезним освртом на ослобођење Ниша од турског ропства 1878. године, зато што су сви наши ослободиоци, приликом завршних дејстава, као један од праваца уласка у окупирани Ниш користили и планину Селичевицу и Делијски вис.

Оно што ће свакако обележити овај успон, јесте и организација својеврсних часова историје у природи. Током усупона историчар и истраживач Владан Стојиљковић, рођени брат познатог књижевника Дејана Стојиљковића, одржаће пригодне беседе и краћа предавања о ослобађању Ниша 1878. године, 1918. године и 1944. године.

Програм акције

Успон почиње на паркингу код стадиона Женског фудбалског клуба „Машинац“ на Делијском вису. Учесници се окупљају између 07:30 и 08:00 часова, после чега се креће на прву етапу успона, до Делијског виса, одакле се изванредно, панорамски, види град Ниш. Планинари и рекреативци даље настављају широком, углавном равном стазом, до села Вукманово где ће поред спомен чесме сви дуже одморити. Од Вукманова, вијугава и широка стаза, у наредних 6 километара, учеснике акције одвешће до врха Ибровица (903 м), који је и највиши врх Селичевице. Занимљиво је да се на самом врху налазе остаци објекта који је у другом светском рату немачка војска користила као радио релејни центар, и зато ће на овом месту Владан Стојиљковић одржати беседу о ослобођењу Ниша у другом светском рату.

Силазак се изводи у правцу села Бербатово. Укупно ће учесници препешачити 16 километара, од којих 11 километара на успону, а 5 километара при силаску.

У селу Бербатово, у дворишту издвојеног одељења Основне школе „Бранко Радичевић“, биће послужен бесплатан ручак, те је потребно да учесници са собом понесу прибор за јело и порције. По завршетку програма, организован је и бесплатан аутобуски превоз од Бербатова до стадиона „Машинца“ у Нишу, а потом и до Трошарине.

Акција је финансијски подржана од стране града Ниша, а логистички од стране Основне школе „Бранко Радичевић“ из Габровца, преко издвојеног одељења у селу Бербатову.

Планинарско друштво „Преслап“, позива планинаре и рекреативце да учествују на овом успону, који ће осим спортско-рекративног аспекта, имати и културно-едукативне садржаје.

Све додатне информације могу се добити код водича акције, Ненада Стевановића (телефон: 062/637-771) и Мирослава Докмана (телефон: 062/205-977).

(Slovojuga.rs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО