КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Уређење порте храма Светог Василија Острошког у Дуваништу

Храм Светог Василија Острошког у нишком насељу Дуваниште изграђен је 2015. године, а сада је у присуству владике нишког Арсенија и свештенства храма најављено уређење порте храма.

Парк који је у оквиру храма ће имати систем за наводњавање, а двориште осветљене стазе од бехатона. Епархија је започела и изградњу звоника.

Разматрано је тренутно стање, као и могућности за будуће радове на уређењу читавог комплекса, који ће бити посебан бисер међу многим нишким знаменитостима.

Свети Василије Чудотворац се сматра заштитником Дуваништа, јер се верује да их је овај светац спасао пре 25 година када је 2000 касетних бомби пало на Дуваниште, па зато у његову част храм носи овај назив. 12. маја 1999. године на празник Светог Василија Острошког Чудотворца град Ниш је засипан касетним бомбама а тог дана нико није настрадао.

Становници насеља Дуваниште, у знак захвалности, већ 23 године славе Светог Василија Острошког као славу свог насеља.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, у Поповом пољу у Херцеговини, одакле је отишао у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице, где се замонашио и започео живот подвижника. Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живео је у манастиру Тврдош, служећи православној вери и чувајући своје вернике од турских свирепости. Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог, где је наставио подвижнички живот и где је умро 1671. године.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО