КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

У спомен парку Бубањ обележен Дан војске Србије

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак. Овај датум се сматра прекретницом у стварању савремене српске државе и српске војске.

Командант Треће бригаде Војске Србије пуковник Предраг Грбић поздравио је присутне и подсетио на историјски датум везан за 1815. годину и Други српски устанак.

Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање модерне српске војске. Као продукт самосталности српске државе, уследило је стварање стајаће војске и формирање Гарде, од 76 младића „по стасу и угледу“ из најбољих сеоских кућа. Народна скупштина је озваничила назив Солдати“ и уводе се први регрути, рекао је пуковник Грбић.

Пуковник је подсетио да је тада стајаћа војска живела у касрнама и примала плату. Установљене су униформе, мундири. Ове прве формације српске регуларне војске биле су уређене по угледу на аустријску војску.

Нишки Гарнизон

„Максималним ангажовањем свих припадника и професионалним односом потврђујемо да је Војска Србије сигуран чинилац мира и стабилности и фактор одвраћања од свих облика угрожавања. Државно руководство и Министарство одбране покренули низ мера и активности како би се  побољшао стандарда припадника Војске Србије“, казао је пуковник Грбић и додао да се упоредо са овим активностима прерманентно ради на опремању и модернизацији јединица Војске Србије.

У име Града Ниша свим припадницима војске празник је честитао градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Ви сте извор нашег поноса и нашег достојанства. Ви сте симбол наше снаге и нашег трајања. Ви сте наша света прошлост и светла будућност, рекао је Булатовић и захвалио се у име грађана Ниша на одличној сарадњи између града и Копнене војске чије је седише у Нишу.

Посебна атракција били су специјални падобрански скокови са заставама Србије, Војске, 63. падобранског батаљона и Града Ниша које су извели припадници чувеног 63. падобранског батаљона из Ниша.

Е.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО