КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

У Алексиначкој гимназији представљен уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“

У Алексиначкој гимназији одржана је промоција савременог уџбеника „Ни пуха ни пера!“, намењеног брзом савладавању почетног нивоа руског језика за одрасле и студенте, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији, уз подршку компаније НИС.

Директорка Алексиначке гимназије Данијела Вељковић и Снежана Лакићевић, саветница заменика генералног директора НИС-а

Промоцији су присуствовали представници локалне самоуправе, Амбасаде Руске Федерације, Руског дома у Београду, компаније НИС, Филозофског факултета у Нишу, Центра за културу и уметност и библиотеке „Вук Караџић“ у Алексинцу, руководство и ученици Алексиначке гимназије, директори основних школа и професори руског језика у Алексинцу и околини.

У овој гимназији је школске 2014/2015. године започета реализација двојезичне, српко-руске наставе, уз подршку НИС-а преко програма „Енергија знања“. Захваљујући томе, многи ученици су након завршетка школовања студије наставили у Русији. Од ове школске године у наставу у билингвалним одељењима укључена су по четири предавача из Русије, на основу хуманитарног међудржавног билатералног пројекта у области образовања и изучавања језика. Због епидемиолошке ситуације, руски предавачи часове одржавају онлајн, али се њихов долазак очекује од јесени.

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“

Они су путем видео-везе укратко презентовали рад и развој двојезичне наставе, заједно са професорком руског језика у овој школи, Оливером Војиновић, а о 156 година дугој историји Алексиначке гимназије и овогодишњем успеху ученика на пријемном испиту за упис у двојезична одељења, говорила је директорка гимназије, Данијела Вељковић.

Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора НИС-а, представила је присутнима вишегодишњу сарадњу компаније са Алексиначком гимназијом.

Организовали смо студијска путовања, одлазак ученика у камп „Артек“, многи ученици гимназије уписали су студије у Русији. Овај уџбеник је симбиоза заједничког рада више реномираних институција, а похвале и препоруку за његово коришћење дали су Министарство иностраних послова и образовања Русије, као и агенција „Россотрудничество“, навела је Лакићевић.

Домаћини гимназије и гости, представници институција

Велимир Илић, шеф Департмана за руски језик са Филозофског факултета у Нишу, нагласио је велики допринос популаризацији руског језика кроз сарадњу Филозофског факултета и двојезичних одељења Алексиначке гимназије.

Аташе за културу у Амбасади Руске Федерације, Глеб Талер, изјавио је да ће пројекат израде уџбеника засигурно допринети развоју билатералних односа Србије и Русије, док је Олга Голубјева из Руског дома у Београду навела да свакодневно добијају мејлове захвалности на овом новом, савременом уџбенику.

Након тога, стручној публици и заинтересованим професорима и ученицима, уџбеник „Ни пуха ни пера!“ представила је професорка Бојана Сабо са Филолошког факултета у Београду, једна од аутора.

Презентација Уџбеника руског језика

Компанија НИС обезбеђује бесплатне уџбенике и таблете

Од оснивања билингвалних одељења у Алексиначкој гимназији и Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, НИС је у овим образовним установама опремиo кабинете за билингвалну наставу, обезбедиo рачунаре, а руски одељак школске библиотеке у Алексинцу проширен је за преко 500 наслова. НИС обезбеђује и бесплатне уџбенике за ученике билингвалних одељења, а од ове године, због преласка на онлајн наставу, обезбеђени су и таблети за ученике четвртог разреда.

СЈД/НИС

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО