КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

СВИ НИШКИ ОЛИМПИЈЦИ – У сусрет Летњим олимпијским играма представљамо све досадашње нишке олимпиjце

Након избијања пандемије ковида почетком 2020. године, календар глобалног спорта је претрпео највеће промене од Другог светског ратa, па се предстојеће Летње олимпијске игре, првобитно заказане за 2020. годину, одржавају у Токију, главном граду Јапана, од 23. јула до 8.августа 2021. године.

Српски спортисти под заставом Краљевине Србије први пут су учествовали на Летњим олимпијским играма 1912. године у Стокхолму, али наша олимпијска традиција почиње на првој модерној олимпијади одржаној 1896. године у Атини. Иако Србија званично није учествовала у такмичарском делу ових првих модерних олимпијских игара 1896. године у Атини, играма је присуствовао краљ Србије Александар Обреновић на позив грчког краља Ђорђа Првог.

Остало је забележено да је млади краљ Александар Обреновић, који је тада имао само 20 година, после обимних консултација и припрема са председником српске владе Стојаном Новаковићем, које су обављене на краљевском двору у Нишу, отишао у прву званичну посету једног српског владара Грчкој, користећи Олимпијске игре као повод. Краљ је кренуо дворским возом из Ниша и био је једини владар из Европе на овој спортској манифестацији која је одржана од 8. до 12. априла 1896. године.

На овом путу, краљ је обишао Хиландар и откупио је сва манастирска дуговања, а затим је бродом наставио до Пиреја и стигао у Атину на дан почетка Олимпијских игара, где је свечано дочекан од целе грчке краљевске породице и грчке владе.

Овако је Ниш трајно везан за почетак српског олимпизма, а у каснијим годинама међу бројним српским спортистима било је много Нишлија који су имали истакнуте наступе у националном дресу.

Часопис „Слово југа“ у сарадњи са уредништвом Енциклопедијe „Знамените личности Ниша“ доноси преглед досадашњих нишких олимпијаца:

Штампано издање нишког часопис „Слово југа“ можете купити у редакцији часописа у Нишу (Генерала Милојка Лешјанина 65 локал 2), у књижари Нишког културног центра „Бранко Миљковић“ (Бул. Др Зорана Ђинђића 37) и на боље снабдевеним трафикама.

Електронско издање часописа доступно је у Клубу читалаца.

Д.Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО