КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Свечано отворена мала сцена Народног позоришта у Нишу

Након више од годину дана од почетка радова, у сусрет Дану нишког театра, мала сцена нишког Народног позоришта данас је свечано отворена. Нови простор ће како кажу омогућити другачији приступ позоришној уметности, али и пружити прилику младим глумцима који немају прилику да буду стални чланови ансамбла да имају свој простор.

После дуже од пет деценија заговарања идеје изградње мале сцене позоришта у Нишу, како каже директор ове установе, Спасоје Миловановић, данас се свечано отвара нови сценски простор.

Нови простор ће не само омогућити другачији приступ позоришној уметности, већ ће омогућити да младе колегинице и колеге који немају прилику да буду стални чланови ансамбла Народног позоришта имају свој простор. У Нишу тренутно има око 60 младих људи који су или завршили или завршавају неку од позоришних академија“ – рекао је Миловановић.

Додаје да је постојања једне институције културе дуго 137 година, израз цивилизацијског достигнућа једне средине.

Позориште је нераскидиво везано за модерну историју Србије, не случајно и химна државе Србије настала је из позоришне представе. Не може да се замисли да једно друштво иде напред ако нема своје позориште о коме брине“ – истакао је Миловановић.

Свечаном отварању присуствовала је и министарка културе Маја Гојковић, која је нагласила да се отварањем мале сцене отварају нове могућности за креативност позоришног израза, као и да ће захваљујући новом простору сада моћи да се изводе паралелно две представе, што је значајно имајући у виду да је ова установа прошле године имала 60 000 посетилаца.

Премијером представе „Коштана“, позориште ће 11. марта обележити 137. године постојања ове културне установе.

Подсетимо, за доградњу Мале сцене, држава је издвојила милион евра а са изградњом мале сцене почело се децембра 2022. године. Првобитни рок завршетка радова је био 11 месеци а затим када је рок пробијен померен је за 27. децембар што такође није остварено.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО