КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Сећање на свирепе злочине над Нишлијама – 7. мај, црни дан за Ниш

Један од најтежих злочина над Нишлијама догодио се 7. маја око 11:20 сати када је Ниш први пут бомбардован касетним бомбама. Циљ је био Нишки аеродром али су бомбе промашиле циљ и сручиле се на ужи центар града, поред зграде Бановине, укључујући главну пијацу, аутобуску станицу и здравствени центар 12. фебруар.

Положени венци на споменик Жртвама НАТО агресије

Утисак је да је бомбардовање касетним бомбама 7. маја била нека врста одмазде или освете за догађај 5. маја, када су приликом бомбардовања складишта Југопетрола и Енергогаса, снажно деловале снаге против-авионске заштите и оштетиле, можда и обориле неколико беспилотних летелица и авиона, али то није доказано. Засигурно је да је снажно деловала против-авионска заштита и нанела велику штету, па су 7. маја спровели ту одмазду касетним бомбама и тада побили једно мање одељење школе од 15 људи“, каже научни радник и публициста мр Новица С. Ранђеловић, који је водио евиденцију и на основу тога издао књигу „Ниш у ратном пламену“.

Контејнер касетних бомби пао је и поред зграде Патологије нишког Медицинског центра на југу града и на паркинг Ниш експреса поред Нишаве. У том свирепом нападу страдало је 15 недужних људи, тешко повређено 8 цивила, лакше повреде је задобило 11 цивила, а оштећено је 120 стамбених објеката.

У Шуматовачкој улици у центру града седам особа је изгубило живот, међу којима и 26-годишња трудница, док је у улици Љубомира Ненадовића, од касетних бомби страдало њих осморо. То је био најтежи дан за Ниш током бомбардовања 1999. године.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО