КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Сарадњом са компанијом НИС Филозофски факултет унапређује популаризацију руског језика и културе

Компанија Нафтна индустрија Србије и Филозофски факултет у Нишу потписали су данас Меморандум о сарадњи у области  образовања, истраживања и трансфера знања на нишком Филозофском факултету. Меморандумом је предвиђено унапређивање различитих видова популаризације руског језика и културе, развоја научних истраживања и размена знања у оквиру НИС-овог програма „Енергија знања“.

Наш универзитет је велика институција и управо ове недеље обележавамо недељу Департмана за руски језик и књижевност. Са радошћу смо прихватили споразум и задовољство нам је што је овом приликом наша сарадња са компанијом НИС озваничена потписивањем Меморандума“ рекла је Наталија Јовановић, декан Филозофског факултета, истичући да ће на самом факултету ускоро бити отворен и Лекторат за словенске језике, који ће неговати традицију учења ових језика.

Компанија НИС потписивањем Меморандума озваничила сарадњу са Филозофским факултетом у Нишу: Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора НИС-а и Наталија Јовановић, декан Филозофског факултета

Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора НИС-а, истакла је значај проширења сарадње компаније са факултетима Универзитета у Нишу.

НИС већ дуги низ година сарађује са Универзитетом у Београду и Новом Саду, а прошле године смо започели партнерство са Машинским и Електронским факултетом у Нишу. Заједнички рад са Филозофским факултетом умногоме ће допринети размени знања и искуства наше компаније и ове образовне институције“, истакла је Лакићевић.

Примерак новог уџбеника „Ни пуха ни пера!“ подељен је професорима руског језика

Поред тога, ова сарадња подразумева и учешће у заједничким пројектима, организацију гостујућих предавања стручњака НИС-а и професора са факултета на теме од обостраног интереса. Споразумом се такође омогућава укључивање студената у програме НИС-а намењене младима, у складу са потребама и могућностима компаније.

Као друштвено одговорна компанија и као неко ко сматра да будућности без образовања нема, определили смо се да улажемо у образовање у различитим сегментима. Наравно да нам је приоритет у почетку била сарадња са природним наукама, али ево данас смо овде да подржимо и Катедру за руски језик, зашто да не и будући Центар за Словенске језике“ додала је Лакићевић.

Професорка Јелена Гинић са Филолошког факултета у Београду и Наташа Ајџановић са Филозофског факултета у Новом Саду, део ауторског тима уџбеника за руски језик „Ни пуха, ни пера!“

Овом приликом представљен је и уџбеник за руски језик „Ни пуха, ни пера!“, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији, уз подршку компаније НИС. О бенефитима и предностима овог уџбеника говорио је део ауторског тима – професорка Наташа Ајџановић са Филозофског факултета у Новом Саду и Јелена Гинић са Филолошког факултета у Београду, а о искуствима досадашњег успешног рада са уџбеником говорила је проф. Емилија Јовић са Филозофског факултета.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО