КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Шабанова биста и у Нишвил џез музеју

Иван Благојевић са бистом Шабана Бајрамовића у атељеу Владе Ашанина

На данашњи дан пре 82 године рођен је Шабан Бајрамовић, који је још за живота широм света стекао статус легендарног ромског уметника. Нишвил џез фестивал ће ове године, осим традиционалног уводног програма 7. и 8. августа „Пријатељи Шабану“ на Ривер стејџу, и додељивања Гранд При Нишвила за фузију различитих музичких праваца који носи име Шабана Бајрамовића (ове године награда ће бити уручена саставу Џипси Кингс), одати још једну почаст великом кантаутору.

Директор фестивала Иван Благојевић подсећа да је Нишвил џез фестивал још 2006. године установио фестивалски Гранд При за фузију џеза и других музичких праваца који носи управо име Шабана Бајрамовића, а сама награда је статуа великог певача и аутора многих песама. Такође, на иницијативу Нишвила, 2010. године, у Амфитеатру на нишавском кеју постављен је споменик Шабану Бајрамовићу чије су подизање помогли Шабанови пријатељи, сарадници и поштоваоци.

Шабан Бајрамовић до краја свог живота вероватно ни сам није био свестан, да је је један од пионира „world music“ правца и то не само на овим просторима. Његово име се често налазило у врховима листа познатих магазина и то не само у категорији традиционалне музике. Многи реномирани критичари сматрали су га и једним од најоригиналнијих певача у џезу, блузу, соулу, латину… а увек је певао своју музику, која се кроз његову феноменалну интерпретацију одлично уклапала у различите стилске миљее. И зато му је од стране Нишвила, још за живота одата дужна почаст. Осим што је неколико пута наступао на фестивалу, те године када је и установљена, такозвана „нулта“ награда је уручена управо њему – закључује директор Нишвила.

Шабан Бајрамовић је умро 8. јуна 2008. године, а само један од примера какав је статус имао у светским размерама је и текст објављен непосредно после Бајрамовићеве смрти, у лондоснском „Guardianu“ а чији је аутор „Garth Cartwright“.

Нишвил

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО