КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Родна кућа Драгутина Матића на туристичкој мапи Србије

Драгутин Матић један је од оних који је ипак имао срећу да га неко препозна и открије име ратног јунака са слике која је обишла свет. Рођен је 1888. године у Заплању, у селу Калетинцу, а свој надалеко познати надимак „Око соколово“ добио је због ратне фотографије на којој се налази. Родна кућа Драгутина Матића од сада је нова туристичка атракција Заплањског краја подно Суве планине.

У селу Калетинцу отворена је обновљена родна кућа „Ока соколовог“, најпознатијег извиђача из Првог светског рата. Ово мало село на обронцима Суве планине, које данас има само 30 становника, од сада ће бити одредиште посетилаца Спомен куће Драгутина Матића, надалеко познатог као „Око соколово“.

Калетинац – родна кућа Драгутина Матића „Око соколово“

Свечаном отварању Спомен куће присуствовали су сви мештани села, потомци Драгутина Матића, представници општине Гаџин Хан, града Ниша, Војске Србије, као и представници неколико удружења за неговање слободарских традиција Србије.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић са унуком Драгутина Митића и сарадницима на отварању спомен куће „Око соколово“ у Калетинцу

Драгутин Матић – Око соколово

Као дете којe je долазило из породице која се бавила земљорадњом, Драгутин није био послат у школу кад и његови вршњаци. Читање и писање савладао је тек у војсци, а Први балкански рат (1912.) га је затекао на одслужењу војног рока. Током своје војне службе био је најпре регрутован као коњаник, али је касније пребачен у пешадију.

По почетку Првог светског рата поново је био мобилисан и своју велику храброст показао је у биткама на Церу и Колубари. На терену је имао улогу војног извиђача, те је тако и фотографисан од стране Самсона Чернова, ратног фотографа руског порекла.

Опширније прочитајте у следећем броју часописа „Слово југа“.

Д.Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО