КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Рестаурација споменика на Чегру биће готова до годишњице Чегарске битке, најављен објекат за мултимедијални приказ битке

Споменик на месту чувене битке из Првог српског устанка, подигнут у знак сећања на храбре устанике и њиховог команданта, војводу Стевана Синђелића, тренутно је у фази рестаурације. Према најновијим најавама радови у оквиру Спомен-комплекса, биће готови на време за прославу 215. годишњице чувене Чегарске битке.

Приликом обиласка радова, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, истакао је да ће историјски важни објекти у Србији добити и објекат са мултимедијалним садржајима, а да ће Чегар бити први.

Ово нису потпуни радови на уређењу овог места. Идеја Министарства за рад јесте да се у оквиру овог комплекса, подигне један објекат са савременим мултимедијалним садржајима који ће свим посетиоцима Чегра, а највише онима који су најмлађи, који овде долазе у склопу ђачких екскурзија дочарати саму атмосферу Чегарске битке уз савремене мултимедијалне дигиталне ефекте“ – рекао је Селаковић.

Чувар Чегра, Селомир Селе Марковић, познатији као Чика Селе, каже да је Српска кућа на Чегру била у пројекту из 1989. године и позвао надлежне да реше проблем оштећеног мозаика.

Када дођу драги Српчићи немају где да уђу у топло и чисто. На сликама треба да буду српски великани, Свети Сава и редом Немањићи, и да млади на леп начин уче и уживају у филму. Мој циљ је увек био подизање патриотизма код младих“ – каже Чика Селе.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у ове радове уложило је преко 5 милиона динара, од тога преко 4 милиона у уређење саме спомен куле, старог споменика и бисте Војводи Синђелићу, а 710 хиљада динара за партерно уређење.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО