КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију

Изложба ,,Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију“, чији је аутор проф. др Алексеј Тимофејев, отворена је данас (26.10.) у Павиљону у Нишкој Тврђави и за посетице је отворена до суботе.

Посетиоци изложбе имају јединствену прилику да по први пут виде материјале везане за генерала руске и српске армије Михаила Черњајева, вођу руских добровољаца у Првом српско-турском рату (1876-7), који су дигитализовани из збирке Државног историјског музеја (фотографије из албума „Успомене из Србије“), затим награде добровољцима и аутентичне личне забелешке, писма и преписке генерала Черњајева са организаторима покрета Иваном Аксаковим и Николајем Рајевским.

Подсетимо, прошлог месеца је у Руској цркви у Горњем Адровцу обележена 145. годишњица битке код Адровца у Првом српско-турском рату, који је вођен за независност Кнежевине Србије, у којој је погинуо руски добровољац пуковник Николај Рајевски.

Изложбу су организовали Министарство културе Руске Федерације, Министарство културе и информисања Републике Србије, Историјски музеј Србије, Државни историјски музеј из Москве и Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО