КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Потребно је разбити страх код људи да раде са особама са инвалидитетом

Адаптивно пливање је идеална активност за развој моторичких способности особа са инвалидитетом, али и за јачање духа и стварање осећаја припадности друштву. Годинама уназад спортско удружење Асоцијација адаптивног пливања Србије информише и обучава заинтересоване да раде са особама са инвалидитетом и тако им помогне да побољшају квалитет живота.

Асоцијација адаптивног пливања Србије настала је јер смо сви ми, професори спорта и физичког васпитања, који смо били ангажовани у пливачком клубу особа са инвалидитетом Делфин, желели да на један системски начин приближимо адаптивно пливање широј популацији. Циљ је од самог настанка да информишемо ширу популацију, пре свега професоре спорта и физичког васпитања, али и дефектологе, психологе, педагоге, социјалне раднике, пливачке тренере и све друге заинтересоване, да им приближимо адаптивно пливање, а крајњи циљ је да особама са инвалидитетом буде боље“, говори професор Марко Александровић, један од оснивача АДАПТС-а.

Од 2012. године, у сарадњи са Градском општином Пантелеј, организовали су бројне семинаре, захваљујући којима је све више оних који су адекватно припремљени да раде са особама са инвалидитетом.

Што више информишете људе, што више људи охрабрите новим знањем и вештинама, онда ћете моћи да добијете већи број људи, неку критичну масу која неће имати страх да ради са особама са инвалидитетом, јер је то један нормалан посао, као и сваки други. Од  2012. године организовали смо десетак семинара где смо доводили особе из иностранства, које су ауторитети за адаптивно пливање, а све то у сарадњи са Градском општином Пантелеј и јако смо им захвални на томе. Дешавало се да се промене руководећи људи у Општини, али никада подршка са њихове стране није изостала. То је увек била разумна и пристојна подршка у датим околностима“,  каже Александровић.

Временом су, према његовим речима, схватили да је потребно проширити едукацију и што се тиче других адаптираних физичких активности, па су, на последњем одржаном семинару довели познатог професора Универзитета спорта из Литваније, репрезентативца кошарке у колицима.

На последњем семинару 2019. године одржаном у сарадњи са Градском општином Пантелеј, јер као што знамо, после нису могли да се одржавају из познатих разлога, довели смо једног познатог професора из Литваније. Кестутис Скучас је особа са инвалидитетом, параолимпијац и професор са литванског Универзитета спорта, који је тада одржао предавање из своје животне приче и говорио о томе како је и после повреде кичме мисија могућа. Тако је практично и кренула кошарка у колицима „Наис“ у Нишу, као још једна могућност бављења спортом за особе са инвалидитетом“, говори Александровић.

У току је пројекат у оквиру сарадње Србије и Бугарске, где је Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу члан пројекта АПАСИ – Млади за младе, а ради се о обуци пливања и фитнеса незапослених особа без инвалидитета, како би сутрадан могли да раде са особама са инвалидитетом. Александровић, иначе координатор пројекта, истиче да је Градска општина Пантелеј такође помогла приликом спровођења пројекта, јер је охрабрила неколико младих особа са инвалидитетом да похађају овај курс.

Овом приликом охрабрио бих родитеље, односно старатеље, који брину о особама са инвалидитетом да их „гурну“ у било који спорт, да им технички омогуће вежбање два до три пута недељно, јер је то битно како за здравље, тако и за социјалну интеграцију. Битна је било која физичка активност, не мора бити адаптивно пливање, само да не седе код куће“, истиче Александровић.

Он додаје да, што се тиче адаптивног пливања, нема никаквог ограничења у годинама, а да и особе и са инвалидитетом и без њега, могу да се баве овим спортом. Посебно наглашава да и у таквој средини и таквом друштву, особе без инвалидитета могу и те како да науче да пливају, али и да науче неке животне ствари – оно чега нема у књигама.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО