КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Почиње обележавање градске славе Ниша, Свети цар Константин и царица Јелена

Обележавање градске славе Ниша, Свети цар Константин и царица Јелена, почиње данас Светом литургијом и парастосом чегарским јунацима код споменика Ћеле кула, као и церемонијом обележавања Чегарске битке. Прослава ће трајати од 31. маја до 4. јуна уз културни програм и бројне манифестације.

Вечерас ће на платоу испред Београдске капије у 21 сат први пут у време славе бити изведена опера „Тоска“ Ђакома Пучинија. Традиционална манифестација, „Плесом до знања и здравља“ биће одржана у суботу, 1. јуна на стадиону „Чаир“ у Нишу, када ће плесати око 5.000 деце, васпитача и медицинских сестара.

У недељу у 17 сати у храму Светог цара Константина и царице Јелене одржаће се празнично бденије уочи славе и Царско вече као и свечана славска литија. Света архијерејска литургија одржаће се на сам дан славе, а у 19:30 на археолошком налазишту Медијана и свечана академија поводом градске славе“ – кажу из Града.

Припремљен је и културно уметнички програм, наступ хорова, два концерта, Аце Пејовића и Данице Црногорчевић, наступ фолклорних ансамбала и плесних група, променадни наступ Војног оркестра Ниш Копнене војске. У оквиру градске славе одржаће се и традиционално Палилулско вече.

Уз бројне културне садржаје, прослава ће се завршити научним скупом „Ниш-Византија“ на Универзитету 3. јуна у 17:30 часова, након чега ће у 19:30 часова на Археолошком налазишту „Медијана“ бити одржана свечана академија.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО