КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ово је једна од највећих краљевских инсигнија хришћанства

По предању, мајка цара Константин, Света Јелена, тражила је крст на коме ја разапет Исус у Јерусалиму. Клинове са Христовог распећа дала је свом сину цару Константину I. Тада је за израду Константинове круне искоришћен један клин од кога је нарављен метални обруч који је учвршћује, а због тога је ова круна названа „Гвоздена“.

Ова круна данас се чува у катедрали у Монци, у Ломбардији, региону северне Италије, као једна од најстаријих реликвија хришћанске вере. Катедрала у Монци је саграђена 595. године од стране ломбардијске краљице Теодолинде, а ту су били крунисани Свети римски императори, као и Наполеон. У олтарском делу катедрале у Монци, чува се прелепа „Златна дијадема“ позната као „Гвоздена круна“.

Гвоздена круна Ломбардије, илустрација

Гвоздена круна Ломбардије („Corona Ferrea Langobardiae“ на латинском) направљена је од шест квадратних плоча од кованог злата, спојених шаркама и унутрашњим прстеном који се налази по средини унутрашње стране. Верује се да потиче из раног византијског периода од 330. до 171. године. Мала величина ове круне (пречник 15cm) показује да је можда коришћена као наруквица или заветна круна – нала круна која је обично висила са декоративних ланаца близу олтара.

Круна је богато декорисана са седам црвених граната, седам плавих сафира, четири аметиста, четири стаклена драгуља, златним розетама и крстовима, двадесет четири емајл плоча, а према легенди, садржи и један од клинова са Христовог распећа.

Остали клинови са Христовог распећа

Од осталих клинова са Христовог распећа које је царица Јелена дала свом сину цару Константину I, легенда каже, да је од једног направљена „жвала“ за Константиновог коња која се сада чува у Милану, један је коришћен у Константиновом ратном шлему, а један клин је бачен у Јадранско море да би се зауставила олуја.

У Риму се 1717. године расправљано да ли је Свети клин употребљен током израде „Гвоздене круне“, али никада се није дошло до поузданог закључка. Круна је дозвољена за употребу у црквеним церемонијама као официјална хришћанска реликвија.

Иако није сигурно да ли је клин са Христовог распећа уопште употребљен у изради Гвоздене круне Ломбардије, ова круна се сматра једном од најзначајнијих светих реликвија и представља најважнији симбол некадашњег Италијанског краљевства.

В.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО