КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Отворена изложба „60 година првог човековог лета у космос“ у Галерији Синагога

Поводом обележавања 60 година лета Јурија Гагарина у космос, отворена је изложба фотографија везана за овај историјски догађај, коју заинтересовани могу да виде у нишкој Галерији Синагога. Изложбу „60 година првог човековог лета у космос“ организује Народни музеј Ниш у сарадњи са Руским домом и Друштвом српско–руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ из Ниша.

Велико ми је задовољство што је оволико интересовање за јубилеј одласка човека у свемир, пре свега се мисли на Јурија Гагарина, а затим и на његову другарицу која је отишла пар година касније у свемир сама, без посаде. То је велика Валентина Терешкова, која је и дан данас жива, активна, професор у звезданом граду, али на известан начин заступа интересе руске државе. Оно што је важно јесте да је човек начино значајан корак прошлог века, пре свега одласком у свемир, испитивањем свемира и то све је негде учињено из хобија. Валентина Терешкова није била професионални официр, бавила се падобранством из хобија. Расла је без оца, кренула са 10 година у школу, а у 77-ој постала доктор машинства. Многи циљеви су оствариви онда када смо искрени, баш онако како сам ја писала о Валентини у књизи“, рекла је већница др Марија Ранђеловић, која је овом приликом представила живот и рад Валентине Терешкове, прве жене у свемиру.

Посетиоци ће поред фотографија, које су посвећене Јурију Гагарину, моћи да виде и уметничке фотографије настале у Студију војних уметника „Митрофан Греков“. Двадесет совјетских и руских мајстора сачинили су преглед историје истраживања свемира, у питању су портрети како Јурија Гагарина и Валентине Терешкове, тако и многих других, који су повезани са истраживањем космоса.

Ирина Миљковић, члан извршног одбора Националног савета руске националне мањине и председник Удружења сународника и пријатеља Руса „Свеславица“ у Крушевцу

Ову изложбу ће грађани у Нишу ће моћи да виде преко целог дана, али изложба ће, као и у свим другим градовима бити кратко, око недељу дана. Она обухвата документарне фотографије везане за живот и рад Јурија Гагарина, иначе изложба је посвећена Јурију Гагарину – првом човеку у космосу, а такође приказана је и репродукција уметничких слика посвећених космосу и космонаутима, коју је нама уступила студија Грекова из Москве. Иначе, саму изложбу конципирала је руска агенција Роскосмос. У изради изложбе у Србији учествовали су Координациони савет руских сународника у Србији, Национални савет руских сународника у Србији, Руски дом у Београду и Руски центар за науку и културу. Уз  њихову подршку али и уз подршку Амбасаде Русије ова изложба је добила овакав изглед“, изјавила је Ирина Миљковић, члан извршног одбора Националног савета руске националне мањине и председник Удружења сународника и пријатеља Руса „Свеславица“ у Крушевцу.

Поред обележавања овог великог историјског догађаја, ова изложба је свакако још један од начина за учвршћивање веза између српског и руског народа.

Изложбу је отворио Леонид Кампе, члан Националног већа руске националне мањине

Ниш и цео овај крај је везан за руски народ већ скоро један ипо век. Почнимо прво од присуства великог броја Руса у српско- турским ратовима, па ево до данашњих дана. Руси су стално на неки начин присутни овде и оставили су велико културно и материјално и нематеријално наслеђе у овим крајевима. Радили су и као архитекте, просветни радници и научници и те везе су много јаке да би биле тек тако препуштене случају и заборављене. Управо радимо на јачању тих веза и на ревалоризацији свега онога што повезује руски и српски народ баш на овим просторима“, рекао је Леонид Кампе, потомак белих руса и члан Националног већа руске националне мањине.

Улаз на изложбу је бесплатан за све посетиоце.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО