КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Откривен мурал код обновљеног споменика погинулим совјетским војницима на Топоничком путу

На Топоничком путу код Ниша, код улаза у село Трупале, одржана је свечаност полагања венаца на Споменик совјетским војницима и откривен је мурал посвећен страдалим војницима на овом месту.

Споменик је подигнут у знак сећања на погинуле Црвеноармејце у историјском догађају познатом као „Нишки инцидент“, а који је осликан на новом муралу. Данашњи догађај истиче значај очувања сећања на оне који су се борили за слободу и правду, као и важност неговања пријатељства и сарадње између Русије и Србије.

Церемонији је присуствовао представник амбасаде Руске федерације у Београду, директор Руског дома у Београду, представници Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, града Ниша, градских општина и многобројни поштоваоци слободарских традиција. Након полагања венаца и црвених ружа, интониране су химне Руске федерације и Републике Србије.

Подсећамо, непосредно после „Нишког инцидента“, 1945. године, омладина села Трупале подигла је скромни споменик на месту страдања совјетских официра у првом нападу „пријатељске авијације“. Међутим, после Резолуције Инфобироа 1948. године, споменик је срушен. Обновљен је прошле године, након 77 година од првобитног постављања. Према непотврђеним усменим казивањима, на овом месту је погинуо генерал Котов, командант корпуса совјетских снага које су биле концентрисане у Нишу након ослобођења града.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО