КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Олуја оборила споменик Тодора Миловановића на Старом гробљу

Олуја од 19. јула 2023. године је оборила једно од највећих стабала на Старом гробљу “Горица” у Нишу. Стабло се преломило у најдебљем делу и приликом пада је оборило споменик Тодора Миловановића који је заштићен законом од 7. априла 1952. године. Није познат степен оштећења, јер се оборени део споменика налази у густој крошњи.

Тодор Миловановић, кључна фигура у ослобађању Ниша од Турака и утемељивач модерног Ниша, преминуо је 1912. године и сахрањен је са великим почастима. Рођен 1850. године у трговачкој породици у Нишу, Миловановић је био активан у припреми грађана за национално ослобађање од Турака, учествовао у српско-турским ослободилачким ратовима и био је један од оснивача тајне национално-ослободилачке организације.

Након ослобађања Ниша, служио је у општинској администрацији, био је четири пута председник Општине вароши Ниша и посланик Народне скупштине Краљевине Србије. Током његових мандата, изграђени су многи значајни објекти, укључујући хидроцентралу на Нишави, први Пастеров завод на Балкану, грађанску болницу и Инжењерску касарну у Нишу. Такође је иницирао изградњу споменика краљу Милану, ослободиоцу и првом почасном грађанину Ниша.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО