КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Одржан Велики концерт фолклорних ансамбала из Србије у Нишу

Синоћ је у препуној сали Народног позоришта у Нишу одржан велики концерт фолклорних ансамбала из Србије. Концерт је уприличен поводом састанка Интернационалног савета фестивала фолклора и фолклорне уметности  за регион Југоисточне Европе, који се ове године први пут одржава у Нишу од 10. до 14. маја.

У Нишу борави више од 50 делегата из Португала, Шпаније, Италије, Француске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Швајцарске, Црне Горе, Македоније, Албаније, Бугарске, Грчке, Кипра, Азербејџана, Северног Кипра и Србије. Тема њихов сусрета  су фестивали фолклора које ова организација организује широм Европе.

На синоћном концерту су се смењивали ансамбли који су се представљали играма из појединих делова Србије. На концерту су наступили ансамбли: АКУД „Соња Маринковић“ – Нови Сад, КУД „Лаза Нанчић“ –  Вршац, КУД „Димитрије Котуровић“ –  Београд, КУД „Дуле Милосављевић“ –  Чачак, АКУД „Светозар Марковић“ – Крагујевац и АФА „Оро“ – Ниш. Поред играчких ансамбала на концерту је наступала и женска певачка група „Студенац“, АКУД-а „Светозар Марковић“ као и етно вокална певачка група Академског Женског Хора СКЦ-а Ниш, Велики Народни оркестар СКЦ-а Ниш.

Било је то својеврсно фолклорно музичко-играчко путовање кроз Србију. Како кажу организатори, гости ових дана имају прилику да се поред фолклора упознају и са српском традицијом и тиме се  повећава видљивост  културног наслеђа Србије.

Ниш ће, како најављују из Студенског културног центра бити домаћин Међународног студентског фестивала фолклора који ће се одржати у другој половини јула.

Е.О.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО