КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Обнова споменика на Чегру

Са обновом споменика Стевану Синђелићу на Чегру, како су најавили прошле године из Завода за заштиту споменика културе у Нишу, се почело а како је тада речено из завода за његову санацију биће издвојено око 3,3 милиона динара. Радови би требало да буду завршени до краја априла.

Последњи радови на споменику изведени су 2008. године и то мање интервенције које нису подразумевале конзерваторски приступ и доње зоне зидова.

Пројекат ће спроводити Завод за заштиту споменика културе у Нишу док ће их финансирати Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Планира се и спровођење пројекта за адаптацију партерног уређења.

Радови ће се одвијати у зависности од тога колико финансијских средстава буде издвојено, али ће пројекат бити завршен” – наводе из Завода.

Споменик , у облику куле који је симбол војног утврђења, подигнут је на месту на коме се налазио шанац Стевана Синђелића и његових војника. Пројектант споменика је Јулијан Дјупон, руски емигрант из Ниша, док је бронзано попрсје Стевана Синђелића, које се налази у кули, израдио југословенски вајар Славко Милетић. Овај споменик симболизује херојски подвиг војводе Синђелића и чува успомену на борбу за слободу.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО