КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Обележена 150-годишњица оснивања Нишког комитета и одржан помен проти Петру Икономовићу

На Старом гробљу у Нишу данас је обележено 150 година од оснивања Нишког комитета, тајне национално-политичке организације која је имала кључну улогу у борби против османске власти и припремама за народни устанак.

Помен проти Петру Икономовићу на Старом гробљу

Овај значајан датум обележен је поменом проти Петру Икономовићу, истакнутом члану комитета и нишком свештенику, који је предводио заклетву завереника на борбу за слободу.

Дејан Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Скупу су присуствовали Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дејан Антић, представници Кола српских сестара, Друштва за неговање слободарских традиција, представник Града Ниша и грађани. Свештеници Нишке епархије служили су помен, подсећајући на значај Икономовићевог дела и улогу Нишког комитета у историји српског народа.

Полагање венаца Друштво за неговање слободарских традиција Србије и Коло српских сестара

Оснивање Нишког комитета (стари календар 24. фебруара 1874. године), у кући Михаила Божидарца у Нишу, представља један од најважнијих момената у дугогодишњој борби српског народа за слободу и уједињење. Челни људи комитета, предвођени протом Петром Икономовићем, положили су заклетву на верност и братску сложност у раду против османлијског крвопије, у име слободе и династије Обреновић.

Далибор Мидић, управник Музеја црквених старина, показује сачувану слику полагања заклетве чланова Нишког комитета пред протом Петром Икономовићем. Слика је послужила за рељеф са годином 1874 на Споменику ослободиоцима Ниша у центру града.

Данашњи помен и обележавање годишњице оснивања Нишког комитета је подсетник на величину и значај ових историјских догађаја и прилика да се ода почаст херојима који су својим деловањем и жртвама допринели слободи и очувању националног идентитета српског народа.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО