КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Нишко Старо гробље: Од запуштеног места до меморијалног комплекса?

Градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, данас је по први пут обишла комплекс Старог гробља Горица у Нишу и изјавила да би Старо гробље требало да постане меморијални комплекс. Градоначелници и њеним сарадницима указано је на потребу да се хитно предузму мере како би се решио проблем запуштености Старог нишког гробља, а као приоритет је истакнута потреба да се уведе чуварска служба, уреде приступне стазе, поправи осветљење и ограда.

Организатор посете, истраживач Мирослав Величковић, упознао је градоначелницу Сотировски са значајем овог места током кратке шетње Старим гробљем кроз “Нишку алеју великана” где су сахрањени многи ратници и знаменити људи из историје Ниша, укључујући 25 носилаца Карађорђеве звезде са мачевима, 40 носиоца Ордена белог орла, 13 устаника који су се борили за ослобођење Ниша од Турака и 35 припадника Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, познатијег као „Гвоздени пук“.

Данашња слика Старог гробља је обрасла трава и поломљени надгробни споменици, а укупан изглед гробља је потпуна запуштеност и срамна слика која показује непоштовања институција града које треба да раде на одржавању гробља, према жртвама ових храбрих појединаца који су се борили за нашу земљу.

11. јануар – Полагање цвећа на гроб Тодора Станковића

Током данашње посете изнет је предлог да на дан ослобођења града од Турака, 11. јануара треба прво положити цвеће на гроб Тодора Станковића, који је поставио српску заставу на Нишку тврђаву чиме је означено ослобођење Ниша.

Такође, Мирослав Величковић, аутор књиге о “Споменицима војника и ратника на Старом гробљу у Нишу“ истакао је да је са гробља украдено преко 100 бисти. Подсетимо, пре пар месеци издат је апел поводом учесталих крађа скулптура и антиквитета на Старом гробљу, али градска администрација није успела да се позабави жалосним условима на овом светом месту.

Данас дато обећење поставља одговорност градоначелнице да се побрине да се Старо гробље правилно одржава и негује, јер у супротном ће то бити увреда сећања на ове хероје.

СЈД / Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО