КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

На хиподрому у парку „Чаир“ учествовала прва жена на тркама 1924. године

Улазећи у стан Милице Станимировић, човек може да помисли да је ушао у мали нишки времеплов. На зидовима урамљене слике старог Ниша, њених предака, уља на платну познатих делова града, на полицама старе књиге…

Нисам ја сине за новине. Ништа им не верујем, али за ово што си ме звао, испричаћу ти све потанко – каже нам госпођа Милица.

Из креденца извадила је лист папира на коме је писало све о томе како су жене почеле да учествују на коњичким тркама. За многе данашње Нишлије, новост је да је нешто налик хиподрому постајало у данашњем парку Чаир.

Ни сама госпођа Милица не зна где тачно у парку, али се претпоставља да је био на месту данашњег стадиона “Чаир”.

Она тада није била рођена, али јој је отац Тодор оставио документ да би много касније знала где је он био један од људи који је томе присуствовао.

Према овом спису из 1924. године, тада је на такмичењу учествовало седам првокласних грла која су до тада освајала пехаре само на београдском хиподрому. То су били: Зрак, Фантабли II, Халали, Војвода Гојко, Ирвик, Инеса, Идила. Још тада су у Нишу могле да се виде модерне тоалете, дамски шешири.

Ово такмичење које је носило име Нишава обележило је учешћем прве жене на тркама у Нишу. То је била госпођа Радмила Боројевић, супруга капетана Бошка Боројевића – прича госпођа Станимировић.

Из списа у које је „Слово југа” имало увид, види се да су на такмичењу одржане и трке у велосипеду (трка каруцама).

На крају су подофицири коњичког пука извели кадрил на коњима по такту вероватно, војне музике.

Д. М.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО