КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Могу ли најзначајнији локалитети Ниша до Унескове листе, Ћеле-кула главни кандидат

У оквиру посете Србији, стручни саветници канцеларије „Ница светска културна баштина“, показали су и објаснили како би неки споменици културе, каквих има и у Србији, постали део Унескове листе светске културне баштине. Они су обишли најзначајније локалитета града Ниша, упознали се са историјским благом којим град Ниш располаже, и одржали презентацију о свом процесу уписа на Унескову листу.

Из града наглашавају да Ниш има много тога да понуди али да је на првом месту Ћеле-кула, која је јединствена у свету, и верују да овај споменик може да се нађе на Унескову листу уз подршку Министарства културе као носиоца пројекта.

Делегација Ниша је пре две године посетила Ницу када је и рођена идеја о кандидатури за Унескову листу и њихова помоћ у процесу који су они већ прошли представља наставак сарадње два града. Процедура није брза и лака, али је важно да се кренуло с тим“ – кажу из Града.

Представници канцеларије из Нице, који су након седмогодишњег процеса рада на досијеу „Ница, град зимског одмаралишта” доспели на Унескову листу, обишли су Ћеле кулу, Меморијални комплекс „12. фебруар“ и Археолошко налазиште „Медијана“. Директор канцеларије „Ница светска културна баштина“, Оливије Анри Самбуки каже да Ниш има наслеђе, које је богато и разноврсно и носи пуно порука из историје.

Након ове јутрошње посете која нас је инспирисала, очарала и импресионирала, желели бисмо да говоримо и о случају Нице, односно, како је Ница доспела на листу светске културне баштине. Надамо се да ће то бити и случај и са градом Нишом. Позитивно знање и искуство нас подстиче, као и пријатељске везе између Ниша и Нице, да пружимо и понудимо оно што знамо, како би могао да се изради досије и у Нишу, а културно наслеђе нађе на Унесковој листи“ – поручио је Самбуки.

Експертски тим ће саставити извештај, а очекује се да утисци и предлози буду саопштени и Граду Нишу, који ће преко Министарства културе поднети кандидатуру, да се неки од најзначајнијих локалитета града Ниша нађе на Унесковој листи.

На Унсесковој листи је 1199 локалитета, од чега пет у Србији – археолошко налазиште Гамзиград-Ромулијана, Стари Рас и Сопоћани, Стећци – средњовековни надгробни споменици, манастир Студеница, затим средњовековни споменици на Косову Пећка патријаршија, манастири Дечани и Грачаница и црква Богородице Љевишке у Призрену.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО