КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Марија Кири – жена која је променила свет науке и положај жене у њему

Уочи Европске ноћи истраживача 2018, у ЕУ инфо кутку ће редовна професорка Департмана за хемију Природно-математичког факултета у Нишу др Данијела Костић одржати предавање о првој жени-добитници Нобелове награде, Марији Кири, 13. септембра од 17.30 сати.

Марија Скодловскаја Кири је прва жена која је добила Нобелову награду за физику 1903.године. Била је први професор на Сорбони и у великој мери је допринела еманципацији жена. Другу Нобелову награду за хемију добила је 1911. године за откриће полонијума и радијума. Новчана средства од Нобелове награде уложила је у прављење радиомобила. Била је велики хуманиста и активно је учествовала са својом ћерком Иреном у збрињавању рањеника у Првом светском рату.

Др Данијела Костић је редовни професор на Департману за хемију Природно-математичког факултета у Нишу. Држи предавања из предмета Хемија природних производа. Бави се проучавањем хемијског и минералног састава самониклог и лековитог биља са простора Југоисточне Србије, као и испитивањем њихове биолошке активности.

(Slovojuga.rs, A.C.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО