КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Љубомир Рајичић Чврга: Путујуће позориште као животни позив

Љубомир Рајичић Чврга оставио је неизбрисив траг у историји српске културе као драмски глумац и управник позоришта. Као део путујућих трупа, одиграо је бројне запажене улоге, а у каснијим годинама сам је основао сопствено путујуће позориште. Својим радом и преданошћу утицао је на развој позоришта широм Србије.

Ансамбл Нишког градског повлашћеног позоришта 1920. год, са управником Љубомиром Рајичићем (у средини, са орденом)

Чвргине играрије на нишкој позорници

Љубомир Рајичић Чврга остао је упамћен као један од најзначајнијих драмских глумаца и управника позоришта у историји српске културе. Иако је имао само четири године формалног образовања, Рајичић је својим талентом засенио позоришне сцене широм Србије. Његов пут почиње 1888. године, када је ступио на сцену Народног позоришта у Београду, након чега је играо у путујућим дружинама Тодора-Тоше Марковића, Исаије Јокића, Михаила Пешића и Ђуре Протића.

Међутим, прекретница у његовој каријери десила се када је први пут основао своје путујуће позориште у периоду од 1897. до 1900. Након тога, постао је члан нишког позоришта Синђелић и управник сопственог путујућег позоришта које је био боље организовано.

Миљеник публике и поштовалац колега

Љубомир Рајичић-Чврга, глумац и управник позоришта, остао је упамћен као реалистичан и одмерен уметник са одличним организаторским и управљачким способностима. Уз правичан и хуман однос према особљу, његова путујућа позоришта су се најдуже одржавала и успевала су да одолевају разним изазовима. Са добро одабраним редитељима и искусним глумцима, трупе под његовим вођством су постале расадник талентованих почетника.

Након Првог светског рата, Чврга је заједно са Пере Јовановићем и Миливојем-Миком Стојковићем, започео са путујућим позориштем, а јубилеји његовог плодног уметничког рада били су обележавани широм земље. Оснивањем позоришта „Гундулић“ 1918. године, а касније и Градског повлашћеног позоришта у Нишу под његовом управом, Чврга је оставио неизбрисив траг у историји српске културе.

Позоришна турнеја Чвргине глумачке трупе

Чвргино позориште, основано крајем 1918. године, радило је до спајања са нишком глумачком трупом 28. августа 1921. године. Након тога, формирано је Градско повлашћено позориште у Нишу под управом Љубомира Рајичића-Чврге, које је наступало у хотелу Таково у Београду и путовао је од града до града, обележавајући јубилеје свог дугогодишњег уметничког рада.

Овакав начин путовања и извођења представа био је неопходан како би се публика у мањим градовима и селима имала прилику сусрести са квалитетним глумачким извођењима и упознати са савременом позоришном продукцијом.

И.С. / Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО