КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Кени Гарет на Нишвилу

Алт саксофониста, флаутиста, композитор и аранжер Кени Гарет, којег су критичари назвали не само „најзначајнијим алт саксофонистом свог времена” већ и уопште „најзначајнијим музичарем на овом инструменту после Чарлија Паркера”, наступиће са својим квартетом на отварању предстојећег Нишвила, у четвртак 9. августа.

Током звездане каријере дуге веч више од три деценије, Кени Гарет је стекао статус једног од најистакнутијих џез музичара своје генерације. Деветоструки је победник у конкуренцији алт саксофониста по гласовима публике престижног магазина „Downbeat”. За албуме које је објавио под својим именима имао је пет Грами номинација, а за албум „Five Peace Band – Live” добио је и Грами за најбољи џез албум 2010. године.

Гарет је рођен 1960. године. Његов отац, по занимању столар, аматерски је свирао саксофон и пренео сину љубав према инструменту и пре свега – џезу. Кенијев таленат али стечено инструментално умеће препознати су још у тинејџерским годинама, па је један од првих професионалних ангажмана имао 1978. године – ни мање ни више него у Биг Бенду Дјука Елингтона (који је тих година водио Дјуков син Мерсер). Уследила су ангажовања од стране још неколико познатих музичара (Freddie Hubbard, Woody Show, Dannie Richmond…) а „прошао” је и усавршавање резервисано само за стварно најбоље младе музичаре, у џез институцији „Art Blakey and Jazz Messengers”. У тој постави Кени је снимио албум „Feeling good” 1986. године.

У жижу светске џез јавности долази ипак као члан састава Милеса Дависа. Та сарадња је трајала пет година током којих је Гарет наступао на турнејама широм света и снимио два албума.

Године  2011. чувени „Berklee Music College” доделио Гарету почасни докторат. Под својим именом, односно као бенд-лидер објавио је 19 албума на којима се у свирачкном смислу доказао и као врхунски композитор и аранжер. У последњих годину дана наступа широм планете промовишући нови  албум „Do your dance”, како су га критичари описали „својеврсни плесни џез путопис” објављен крајем 2016. на етикети „Mack Avenue Records”.

Нишвил

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО