КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Караван наиве кроз Србију

Изложба слика преко 50 радова родоначелника наивне уметности у Србији, под насловом Караван наиве кроз Србију, биће отворена 20. октобра и посетиоци ће моћи да се ближе упознају и уживају у овим радовима до 27. октобра.

Наивна уметност из Ковачице или ковачичка наива је назив за школу наивне уметности која се развила на простору данашње истоимене општине. Ковачица има велики значај на мапи светског наивног сликарства и представља својеврсни центар наиве.

Ово мало место дуже од четрдесет година задивљује свет својом уметношћу, а посебно сликарством

Године 1939. Мартин Палушка и Јан Сокол откривају своју љубав према сликарству, а касније се њима приклањају други и 1951. године на челу са Владимир Бобошем оснивају Прву  ликовну секцију.

Оснивачи ковачичке школе били су: Мартин Палушка, Јан Сокол, Владимир Бобош, Михал Биреш И Јан Књазовиц, а касније су им се придружили и Мартин Јонаш и Зузана Халупова.

Године 1952. дванаест ковачичких сликара излаже слике приликом прославе 150 година доласка Словака на  просторе Војводине.

Карактеристика наивне уметности из Ковачице је снажна боја. У својим делима сваки од ковачичких сликара доноси нешто посебно за овај правац. Сваки од њих има свој стил и препознатљиво сликарско писмо.

Мотиви ових уметника су углавном из живота и рада у сеоској средини.

(Slovojuga.rs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО