КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Jедина британска жена која је служила као официр Краљевине Србије у Првом светском рату

Када је видела трагедију која се догађала овде за време рата, Флора Сандс се пријавила за Војску Србије, и веома брзо је била промовисана у чин заставника. После рата, добила је чин капетана и декорисана је са седам одликовања.

Флора Сандс је рођена 1876. године у Јоркширу, односно у малом градићу Недер Попитону. Била је најмлађа ћерка бившег ректора Витчурча. Одрастала је као девојчица из средње класе која је своје образовање добила од приватних учитеља.

Међутим, ништа није могло да припитоми или смири њен дивљи дух. И поред тога што је била учена да буде дама, Флора је волела да јаше и пуца, и у више наврата је изјавила да се каје што се није родила као дечак.

Флора се првом приликом преселила у Лондон и тамо је радила као секретарица. Нешто касније је због посла прешла у Каиро. Након тога је путовала у Канаду и САД, где је наводно упуцала човека у сврху самоодбране. По повратку у Енглеску, Флора је себи купила француски тркачки ауто и чланску карту у пуцачком клубу. У слободно време је похађала курс за болничарке, где је научила да даје прву помоћ, негу о коњима и сигнализирање.

По избијању Првог светског рата, Флора се пријавила као волонтер у Амбуланти Светог Јована и отпутовала је у Србију. Одмах је лечила повређене војнике и након годину дана је течно говорила српски због чега је премештена у Црвени крст Србије. Почела је да ради са српским пешадијским пуком на фронту. Како је аустроугарска војска напредовала, српској војсци је требало све више и више војника на фронту. Флора је уочила прилику да се пријави, јер је српска војска била једна од ретких која је дозвољавала женама да се прикључе.

Убрзо након тога је добила чин заставника. Током битке код Битоља, Флора је тешко повређена гранатом и задобила је тешке ране. Додељен јој Орден Карађорђеве звезде, највише одликовање Српске војске.

И поред повреда, Флора је 1916. године објавила књигу „Енглеска жена – заставник у српској војсци“ о Србији, рату и њеном боравку у земљи. По повратку у Енглеску, Флора Сандс је имала статус познате јавне личности.

Флора се вратила у Југославију 1927. године и удала за Јурија Јуденича, колегу официра, бившег генерала Беле армије који је био 12 година млађи од ње. Живели су заједно у Краљевини Југославији, а често су путовали у Велику Британију, Француску, САД, Канаду, Аустралију и Нови Зеланд где је Флора држала предавања о својим ратним искуствима.

Када је Југославија нападнута 1941. од стране нацистичке Немачке, Флора се пријавила за рат иако је имала 65 година. Неко време је провела у заробљеништву након што је Југославија окупирана. Њен супруг је нажалост преминуо 1941. године.

После рата је путовала, иако је била сиромашна. Своје последње дане је провела у Сафоку (Велика Британија) где је преминула 1956. у својој осамдесетој години.
Од 2009. године једна београдска улица носи име по њој. Пошта Србије објавила је марку Флора Сандс – Британске хероине Првог светског рата у Србији.

В.Н. / Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО