КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Искушења, предрасуде, успеси – 100 година женског фудбала у Нишу

Предрасуде, подсмех па чак и забране нису спречиле да се тог 2. априла 1924. група девојака у Нишу одважи и одлучи да заигра фудбал. Сви који су их у томе спутавали нису ни слутили да ће тај тренутак бити значајан догађај у историји женског фудбала на овим просторима. Прва утакмица у Нишу одиграна је са мушкарцима.

Тадашњи хроничар Нишког гласника написао је: Ово пролеће донело нам је једну новину. То је женски фут-бал. Ово је за Ниш доста необично, али као и све друго што је било необично, па постало обично, тако ће и ово – свако чудо за три дана.

Из ЖФК Машинац, на стогодишњицу овог историјског тренутка кажу да је чудо, међутим, трајало дуже, и да је историја женског фудбала почела да се исписује у Нишу, и да је много тога када је овај спорт у питању везано за Ниш.

Ово је довољан разлог, да на стогодишњицу овог историјског тренутка, сви искажемо дивљење за такву храброст и љубав према фудбалској игри, упркос свим предрасудама и нажалост, забранама чак“ – кажу из клуба.

Фудбалерка ЖФК Машинац, Сања Крстић истиче да се увек прво помисли на мушки фудбал кад се он помене, али да су оне ту да сваким даном доказују да фудбал није само мушки спорт, већ да и многе девојке играју тај спорт.

Фудбал тренирам већ 16 година, кренула сам од своје пете године и нажалост, нисам имала многе женске узоре, али мислим да се то тренутно мења и да девојчице које сад почињу имају много више фудбалерки на које могу да се угледају. Ово је један велики јубилеј, важан за нишки спорт, женски фудбал. Нама је част да сваки дан представљамо овај клуб и град“ – каже Крстић.

Машинац који је основан 1970. године, је 24 пута био првак државе, 15 пута освајач Купа, а 1989. су у француском Ментону били незванични прваци Европе. Из тих разлога  је и добио могућност да крајем 80-их година крене са изградњом стадиона и једини је клуб у Србији који има свој стадион.

Из клуба позивају све да 2. априла од 15 сати буду на стадиону на Делијском вису, где ће две екипе девојака са Палилуле, поново, у част великог јубилеја, одиграти пријатељски сусрет и овековечити садашњи тренутак.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО