КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

IN MEMORIAM: Душан Ђорђевић Дуде

Душан Ђорђевић је рођен 1955. године у Врању. Радио је као новинар у недељницима „017“ и „Новине Врањске“, дневницима: „Народне новине“, франкфуртске „Вести“, „Курир“, „Прес“, „Спорт“ и на порталу „ОК радиа“.

Бавио се књижевним радом и био је један од савремениих хроничара старог али И савременог Врања, свог родног места. Објавио је пет књига афоризама, 2 драме, 4 романа и једну књигу новинских прича. Пре две године издао је своју последњу књигу, роман „Жива у гроб несам могла“ писану на врањанском дијалекту. Објављивао је приче о старим врањским породицама, о људима И догађајима које су обележили историју града, о народним обичајима Његова дела превођена су на енглески, немачки и македонски језик.

За свој рад Душан Ђорђевић је добио Седмосептембарско јавно признања које додељу град због достигнућа у књижевном стваралаштву, новинарском и хуманитарном раду.

Душан Ђорђевић био је велики заљубљеник спорта, посебно фудбала. Као фудбалер играо је за „Динамо“ Врање, „Палилулац“ Ниш, „Коштана“ Врање, „Јумко“ Врање, а као футсалер годинама је играо за „Симпо“ Врање.

Радио је и као спортски новинар и својим радом допринео развоју и унапређењу спорта у Врању и округу.

Захваљујући његовом ангажованом новинарском и хуманирарном раду помогао је да десет социјално угрожених породица са југа Србије добије кров над главом а допринео је набавци лекова за социјално угрожено становништво са југа Србије из Белгије, Италије, Аустрије, Украјине, Немачке и Чешке. Током 13 година рада у „Вестима“ реализовао је хуманитарне акције у којима је прикупљена помоћ у вредности од преко 100.000 евра.

Сахрана Душана Ђорђевића Дудета обавиће се у петак, 13. априла у 13 часова на Шапраначком гробљу у Врању.

E.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО