КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Херој са Кошара Дејан Митић добио споменик у родном Трупалу

У част Дејана Митића, водника 125. Моторизоване бригаде, и једног од 108 хероја који су страдали у бици на Кошарама, на свечаној церемонији откривен је споменик испред основне школе „Први мај“ у његовом родном Трупалу.

Митић је страдао 16. априла 1999. године јуначки бранећи реон карауле Кошаре од надмоћнијег непријатеља, каже генерал-пуковник Владимир Лазаревић, који је прочитао и део свог ратног дневника из доба погибије водника Дејана Митића. Као сећање на његово херојство, 25 година од завршетка Битке на Кошарама, у Трупалу је испред школе откривен споменик у његову част.

Неколико војника је покушало да му помогне да се извуче, али нисмо успели. Сам је наредио војницима да нико не прилази, да ће он својим животом бранити одступницу, да би се војници повукли на безбедни положај“ – каже Лазаревић.

Откривању споменика испред Основне школе присуствовала је његова породица и велики број ученика којима је то био час историје о херојству и слободи. Отац водника Митића, Славољуб Митић који је и сам био мобилисан у Куршумлији сећа се последњег разговора дан пре бомбардовања.

Не дај да те живог ухвате рекао ми је. Стави муницију у џеп и чувај три метка за себе. Он је тако и урадио, а ја нисам имао прилику да ме нико зароби. Однео је неколико албанских живота, али и свој“ – присећа се Митић.

Свака генерација ове школе од сада ће имати историјски час, где ће професори историје ђацима испричати шта се све догодило 1999. године. Битка на Кошарама трајала је од 9. априла до 10. јуна 1999. године а циљ јој је био спречавање копнене инвазије ОВК и НАТО снага са територије Албаније на подручје Косова.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО