КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Годину дана од отварања Научно-технолошког парка

Пре тачно годину дана званично је отворен Научно–технолошки парк (НТП) у Нишу. Без обзира на специфичне услове пословања услед пандемије корона вируса данас је НТП функционалан, овде ради преко 30 компанија са око пет стотина запослених који раде на развоју сопствених, иновативних високо технолошких производа.

Имајући у виду да  је скоро шест месеци прошло у једним ограниченим околностима, најзначајније је то што је НТП данас функционалан, а то значи да имамо попуњеност капацитета  за технолошко развојне компаније близу 90%, за старт ап компаније око 70% што је изнад очекивања, а то је доказ да је наша заједница била зрела и да има капацитета за развој једне овакве институције. У бројкама то значи да имамо укупно 35 компанија чланица , 20 старт ап и 15 технолошко развојних компанија. Постали смо чланови релевантних међународних институција које се баве овим областима, успоставили регионалну мрежу са партнерима из Југоисточне Србије које се баве иновативним технологијама и технолошким предузетништвом. Поред тога успели смо да успешно имплементирамо пројекат техно парк Србија 2 у сарадњи са Научно технолошким парком Београд и уз подршку Швајцарске владе. А за све ово време успоставили смо партнерство и са парковима у Софији, Љубљани, Дубаију, Москви“, рекао је др Милан Ранђеловић, директор НТП Ниш.

Споразум о сарадњи са ПКС – заједнички циљ је заштите животне средине

Као главни разлог за данашње окупљање Ранђеловић навео је почетак заједничког рада свих институција које послују у Нишу, на развоју институционалне улоге НТП-а у развоју еко система. Према његовима речима, битно је активно учешће свих факултета Нишког универзитета, приватних факултета и компанија, како би се на једном месту окупио сав потенцијал за развој иновативне привреде и технолошког предузетништва.

Овом приликом потписан је и споразум о сарадњи нишког Научно технолошког парка и Привредне коморе Србије.

Мислим да је прва година  рада функционисања била изузетно тешка за НТП, у смислу функционисања. Али, зато ми је велико задовољство да објавим да данас, на годину дана рада НТП ми кроз један споразум о сарадњи који потписује Центар за циркуларну економију Привредне коморе Србије са Научно технолошким парком, практично отвара своју испоставу за једну од најзначајнијих тема данашње економије и уопште будућности не само Србије већ и целокупног човечанстава а то је заштита животне средине. То подразумева успешно коришћење ресурса и енергетску ефикасност у стварању једног новог пословног модела који данас у свету није тренд , већ обавеза а то је циркуларни модел економије који служи да се рационално користе сви ресурси, да се користе све могуће технологије у циљу заштите животне средине и омогућава одрживи развој“, изјавио је Михајло Весовић, директор у Привредној комори Србије.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО