КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Француски партнери унапређују потенцијале Града Ниша кроз пројекат валоризације културно-историјског наслеђа

Односи Србије и Француске одувек су били блиски и пријатељски, а тако ће бити и убудуће – речено је на градском форуму на тему српско-француских односа и дугогодишњег пријатељства два народа, који је одржан у Официрском дому, а поводом 15. годишњице Француског института у Нишу.

О односима који трају већ 180 година и начину на који ће бити обележема 100. годишњица завршетка Првог светског рата говорили су на скупу  његова екселенција амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

У току је реализација једног значајног пројекта из области културе, тачније заштите културног наслеђа, а на помолу је нови заједнички пројекат Француске и града Ниша који је везан за археолошка истаживања и очување и заштиту и валоризацију културно историјског наслеђа.

Фредерик Мондолони, амбасадор Француске у Србији

Већ следеће недеље у Ниш ће доћи представници институције Френч Тех из  области дигиталних технологија и они ће радити на дигиталном повезивању и заштити културног наслеђа. Поред тога поставићемо једну путујућу изложбу  везану за обележавање завршетка Првог светског рата и та изложба ће бити приказана и у Нишу, рекао је амбасадор Француске Фредерик Мондолони.

Град Ниш започиње да реализује уговор о сарадњи који је потписан са француским градом Арл и департманом Жиронд, а тиче се пројеката валоризације културно-историјског наслеђа. Овим пројектом валоризоваће се оно што је предност и потенцијал града Ниша, а до сада нису постигнути ефекти који би требало да буду постигнути. Овај заједнички пројекат вредан је пет милиона где је учешће Ниша један, а француско учешће четири милиона евра.

Градоначелник Ниша рекао је да очекује да и други пројекат буде прихваћен од стране француске Владе. Ради се о пројекту археолошких истраживања на Градском пољу где ће Французи помоћи показујући најефикаснији начин који ће обезбедити да оно што буде откривено буде на прави начин и презентовано. Како се очекује то ће довести до повећања броја туриста, ноћења, пуњења градске касе и улагања у даљи развој културе, угоститељства и уопште града.

Током Првог светског рата у Француској се школовао највећи број српских ђака

О традиционално добрим односима Србије и Француске, културно-историјском прожимању две државе и о томе каква нам је заједничка будућност говорила је и др Александра Мирић, архитекта-конзерватор чија је изложба слика данас отворена, а која се школовала у Француској, где је докторирала.

Она је подсетила да се током Првог светског рата у Француској школовао највећи број српских ђака, који су били смештени у тамошњим породицама. Француска је тада доживљавана као симбол слободе.

У Србији је своје прво дипломатско представништво Француска отворила пре 180 година. До данас Француска и Србија своје пријатељске односе негују и кроз културу, уметност, пословање.

Е.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО