КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Енциклопедија нишких гробаља и спомен гробница

У издању Удружења стваралаца Ниша „Цар Константин“ из штампе је изашла књига „Стара гробља и спомен гробнице у Нишу“. У мноштву података, ова књига за коју аутор Милан Димитријевић каже да је својеврсна енциклопедија у малом нишких гробаља и спомен гробница, брани од заборава податке које су многи још одавно отписали.

Интервју са аутором: Милан Димитријевић

Како сте дошли на идеју да направите књигу о старим гробљима у Нишу?

Пишући и размишљајући о знаменитим личностима Ниша и о личностима које су поклониле своја имена улицама града, а које су живеле у Нишу и које су сахрањене на нишком Старом гробљу, покренуло је и ову нову идеју. Коаутор Живојин Станисављевић, који је иначе био начелник Секретаријата за урбанизам када је донета одлука 1971. године о забрани сахрањивања на Старом гробљу и у својству одговорног у општини саставио одлуку је о сахрањивању и забранио даље коришћење овог гробља, наравно по налогу својих политичара, доста је помогао да се припреми и уради ова књига.

Која су гробља обухваћена књигом?

Књига обухвата сва постојећа гробља Ниша, као што су Старо гробље под Горицом, Јеврејско гробље, Пантелејско гробље, Старо војничко гробље и све спомен костурнице у Нишу.

У каквом се стању данас налазе стара нишка гробља?

Град одржава гробља колико може и поводом празника и датума којима су она посвећена. Мислим да су у релативно добром стању и сва гробља и спомен костурнице које се налазе у урбанистичким плановима града. И спомен костурнице се одржавају у периодима када је споменик посвећен неком датуму који је потребно обележити.

Предлажете статистичко вођење података о сахрањенима. На који начин се ово може остварити?

Из књиге произилази сазнање да чињеница смрти није у држави поштована и у књигама забележена. Залажем се за увођење централног регистра Србије за сахрањене, једнако као и за умрле. То значи издавање извода из матичних књига сахрањених и статистичко обухватање сахрањених у Србији. Као што постоји за умрле.

Зашто се залажете се за обнову схрањивања на Старом гробљу?

Ако обновимо сахрањивање на Старом гробљу, обновићемо себе. Гробље је светиња. Гробље је чувар прошлости. Гробље је симбол државности. Нема територије ако немамо гробље. Нема територије ако немамо регистар сахрањених на таквом гробљу.

Енциклопедија нишких гробаља и спомен гробница

Рецензија: Стара гробља и спомен-гробнице у Нишу

Новинар–публициста Љубиша Соколовић у рецензији књиге истакао је да су гробови, споменици и спомен-обележја носиоци историјског колективног сећања на људе и догађаје који као такви успостављају континуитет између прошлости и садашњости.

Поштовање према споменицима је, заправо, поштовање према часним прецима – људима и догађајима чије вредности ми и данас баштинимо. Поред информација о старим гробљима и спомен-гробницама, приређивачи нам дају и информације о спомен-обележјима и стратиштима, о античким некрополама, правилима о гробљима, оствареним и неоствареним урбанистичким плановима и уметничким вредностима споменика“, навео је Љубиша Соколовић.

Књига открива записе о људима који почивају на нишким гробљима и који су оставили позитивне трагове у прошлости за добробит овог града. Многи од њих прекривени су заборавом и коровом.

Приређивачи су показали да су, поред добре и свестране компетенције, упорности у трагању за подацима и документима, као и уважавање неопходних примедби и допуна, учинили, уз предан рад, да рукопис за публикацију Стара гробља и спомен-гробнице у Нишу буде добро урађен“, додаје Соколовић.

Књига може да се набави код аутора или преко издавача. Аутори књиге „Стара гробља и спомен-гробнице у Нишу“ су Живојин Станисављевић, Милан Димитријевић и Драган Видојковић, а издавач књиге је Удружење стваралаца Ниша „Цар Константин“ из Ниша.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО